Na hlavný obsah

Kauza silného zápachu v Levoči pokračovala pred súdom: Agropodnikateľ čelí obžalobe

Ľudia sa sťažovali na bolesti hlavy či na pocity na zvracanie.

Kauza silného zápachu v Levoči pokračovala pred súdom: Agropodnikateľ čelí obžalobe
Obvinený agropodnikateľ. Foto: RTVS

Na okresnom súde v Spišskej Novej Vsi pokračoval proces v kauze silného zápachu v Levoči. Jeho pôvodcom mala byť firma TATRA-AGROLEV. Agropodnikateľ Peter Kováč čelí obžalobe za zločin neoprávneného nakladania s odpadmi a prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Na súde vypovedal bývalý zamestnanec poľnohospodárskej firmy.

Protesty, petícia, trestné oznámenie a podnety dohnali problém zápachu pred súd. Jeho pôvodcom malo byť hnojivo, ktoré agrofarmár aplikoval do pôdy. Ľudia sa sťažovali na bolesti hlavy, pocity na zvracanie či na štípanie v ústach a v nose.

Zápachu v Levoči sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

„My nič nezákonné nerobíme. My robíme tak, ako káže zákon,“ vyhlásil konateľ spoločnosti TATRA-AGROLEV Peter Kováč ešte 2. decembra 2019.

„Vysvetlite mi, prosím vás, ako je možné, že 15-tisíc ľudí v tomto meste cíti smrad. Pán Kováč, všetci to cítia, len vy to necítite. Spamätajte sa už konečne,“ povedal mu vtedajší predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

V roku 2021 okresný prokurátor v Spišskej Novej Vsi obžaloval agropodnikateľa a jeho spoločnosť TATRA-AGROLEV za zločin neoprávneného nakladania s odpadmi a prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia.

“Obžalovaným kladieme za vinu, že tie látky, aj z Evonicu, aj z Biotiky, sa nielen medzi sebou miešali, ale že sa do toho dávala aj hnojovica,“ hovorí prokurátorka okresnej prokuratúry v Spišskej Novej Vsi.

Farmár sa cíti nevinný

“No miešali sa látky, hnojovica naša vyprodukovaná a Natural Harmony. Zamestnancom to deklarovali ako certifikované hnojivo,“ tvrdí bývalý zamestnanec spoločnosti Tatra-agrolev.

“Vy ste boli svedkom toho, aby tie látky v nadzemných nádržiach boli niekde aplikované?“ pýta sa sudkyňa okresného súdu v Spišskej Novej Vsi.

“Áno, boli. Pred sejbou bolo hnojenie aj s týmto hnojivom,“ odpovedal bývalý zamestnanec spoločnosti TATRA-AGROLEV.

Agrofarmár Peter Kováč sa cíti ako nevinný. Sudkyňa okresného súdu odročila v tejto veci hlavné pojednávanie na 15. februára. Proces bude pokračovať výpoveďami ďalších svedkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny