Na hlavný obsah

Nové ministerstvo je už len krok od vzniku. Podľa opozície chce vláda v zákone schovať aj iné zmeny

Rezort cestovného ruchu a športu by mal vzniknúť k 1. januáru.

Nové ministerstvo je už len krok od vzniku. Podľa opozície chce vláda v zákone schovať aj iné zmeny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vznik 17. ministerstva je o krok bližšie k realite. Koalícia posunula do druhého čítania zákon, ktorým sa má zriadiť rezort športu a cestovného ruchu. Podľa opozície schvaľovanie v zrýchlenom režime je snahou vlády zakryť iné zmeny, ktoré s cestovým ruchom a so športom nesúvisia.

Od budúceho roka má do štátneho aparátu pribudnúť nové ministerstvo. O jeho zriadení sa píše v zákone o organizácii vlády a štátnej správy, teda v takzvanom kompetenčnom zákone.

„Prítomných 80 poslancov, za 77, proti jeden, nehlasovali dvaja. Konštatujem, že sme odsúhlasili, že návrh zákona prerokujeme v druhom čítaní,“ povedal predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Hoci zriadenie nového ministerstva je súčasťou agendy SNS, na otázky odpovedať nechceli. „Neodpovedáme na otázky. Ďakujem. Nebudeme odpovedať dnes na otázky,“ uviedol poslanec NR SR Peter Kotlár (SNS).

Opozícia veľké zmeny kritizuje

Opozícia kritizuje, že veľké zmeny v štátnych inštitúciách chce koalícia spraviť v zrýchlenom konaní.

„K tomu už máme judikatúru Ústavného súdu. Spôsob, keď sa realizuje skrátené legislatívne konanie v spojení s nejakými zásadnými systémovými zmenami, je obzvlášť problematické a práve na tom môže tento ich návrh stroskotať,“ skonštatovala poslankyňa NR SR Lucia Plaváková (PS).

Schvaľovaniu zákonov v rýchlom konaní sa v Správach RTVS venovali redaktori Nina Janešíková a Vladimír Amrich:

„Sú tu urgentné potreby na to, aby sa tieto veci upravili a môžu hroziť hospodárske škody,“ povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Aké konkrétne hospodárske škody môžu hroziť, nevedel Susko povedať.

Do zákona sa dostali aj ďalšie zmeny. Ak by novelu schválili, vláda by mohla vymenovávať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Dnes má túto právomoc prezident.

„Je problémom to, že sa tam skrývajú zmeny, ktoré sú nebezpečné. Z riadnych inštitúcií začíname robiť bežné orgány štátnej správy, kde si bude môcť vládna koalícia jednoducho dosadzovať svojich ľudí,“ viedla poslankyňa Martina Holečková (KDH).

Minister spravodlivosti nesúhlasí, že by zmeny do zákona nepatrili. „Nejde o prílepky, všetko sa to týka kompetenčného zákona. Keď sa robí nejaká úprava a otvára sa nejaký zákon, tak aj z hľadiska efektivity rokovania NR SR a legislatívneho procesu je dobré, ak sa tam upraví naraz všetko,“ vyhlásil Susko.

Keďže rokovanie o zákone ide v zrýchlenom režime, mali by ho schváliť ešte na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko