Na hlavný obsah

Petržalský kopec zanikne, developer chce časť z neho zrecyklovať. Kopa však obsahuje aj nebezpečné látky

Skládka prekáža obyvateľom Slnečníc.

Petržalský kopec zanikne, developer chce časť z neho zrecyklovať. Kopa však obsahuje aj nebezpečné látky
Petržalský kopec zanikne. Obyvateľom Slnečníc prekáža. Foto: RTVS

Nelegálna skládka v Bratislave, takzvaný Petržalský kopec, zanikne. Väčšinu odpadu chce developer zrecyklovať. Kopa však obsahuje aj nebezpečné látky.

Dlho prehliadaná skládka odpadu sa stala problémom po výstavbe neďalekého sídliska Slnečnice. Ozývať sa začali obyvatelia nových bytových domov. V minulosti sa tu hromadil azbestovo-cementový odpad, ktorý môže byť v súčasnosti pri odstraňovaní škodlivý.

„Musia s tým odpadom príslušným spôsobom nakladať, nejak ho zabezpečiť, aby nedošlo k uvoľňovaniu tých vlákien. Následne takýto odpad sa musí zneškodňovať len na skládke nebezpečného odpadu,“ vysvetlil nezávislý environmentálny konzultant Peter Šimurka.

„Podľa medializovaných informácií sa časť tohto kopca mala použiť na výstavbu diaľničného obchvatu. Dokonca mala znečisťovať podzemné vody. Budeme obozretní a v prípade, že by sme mali nejaké pochybnosti, tak oslovíme úrady, aby konali,“ informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halášková.

Koncu nelegálnej skládky v bratislavskej Petržalke sa v reportáži v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Andrea Škutová:

Práce prebehnú pod odborným dohľadom

Developer ubezpečuje, že práce budú vykonávať pod odborným dohľadom a k úniku nebezpečných látok by preto dôjsť nemalo.

„Súčasťou prác je aj monitoring podzemnej vody. Budeme aj pravidelne odoberať vzorky pôdy a vzduchu,“ uviedol výkonný riaditeľ developerskej spoločnosti CRESCO REAL ESTATE Ján Krnáč.

V prvej fáze odstránia takmer štvrtinu kopca. To by malo trvať približne rok. Neskôr plánujú odstrániť aj zvyšok. Na to však musia získať ďalšie povolenia. Neškodný odpad, po vytriedení nebezpečných častí, plánujú použiť na ďalšie stavby.

„Momentálne prebieha odstraňovanie náletovej zelene, v decembri sa začnú prípravné práce na samotnej recyklácii a odvoze kopca,“ informoval Krnáč. Po ukončení všetkých prác by mali na mieste Petržalského kopca vyrásť nové bytové domy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny