Na hlavný obsah

Preťaženú dopravu v Lučenci by mohol odľahčiť obchvat, samospráva sa o neho pokúša už niekoľko rokov

Stálo by to desiatky miliónov eur.

Preťaženú dopravu v Lučenci by mohol odľahčiť obchvat, samospráva sa o neho pokúša už niekoľko rokov
Doprava v Lučenci. Foto: RTVS

Odľahčiť preťaženú dopravu v Lučenci by mohol obchvat. Tamojšej radnici to vyplýva z výsledkov celoštátneho sčítania dopravy. Stálo by to desiatky miliónov eur.

Dopravný nával pociťuje metropola Novohradu najmä v centre. Potvrdila to štúdia Slovenskej správy ciest (SSC) za tento a minulý rok.

„Po ceste I/75 vedúcej naprieč celým mestom i historickým centrom Lučenca prejde denne viac ako desaťtisíc vozidiel. Najvyťaženejším úsekom je svetelná križovatka s cestou pri Kubínyiho námestí. Denne ňou prejde približne 14-tisíc vozidiel,“ priblížil hovorca SSC Martin Guzi.

Samospráva tvrdí, že obchvat presadzuje niekoľko rokov. „K tomu treba preložku cesty prvej triedy, ktorá prechádza od Veľkého Krtíša až smerom na Maďarsko až Košice. SSC má v príprave projektovú dokumentáciu na vydanie stavebného povolenia a na predmetnú stavbu majú vydané územné rozhodnutie,“ uviedla hovorkyňa mesta Lučenec Michaela Baboľová.

Komplikovanej doprave v Lučenci sa v reportáži v Správach z regiónov venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Zápchy sa tvoria aj na inom úseku

Hustá premávka je aj na ďalšom úseku. „Viac ako 11,5-tisíca vozidiel prejde v priemere za deň aj Zvolenskou cestou,“ dodal hovorca SSC Martin Guzi. Tie následne smerujú do neďalekej obce Vidiná, čo spôsobuje dopravné zápchy. Miestni obyvatelia sa na to dlhodobo sťažujú.

„My sme na toto upozorňovali na rôznych fórach. Zároveň sme oslovili všetky relevantné štátne inštitúcie so žiadosťou o pomoc. Tento prieskum v podstate potvrdil to, čo už dlhé roky hovoríme. Som rád, že aj mesto Lučenec konečne pochopilo potrebu riešenie dopravnej situácie,“ uviedol starosta obce Vidiná Ján Šupica.

V Lučenci ešte čakajú do konca na výsledky tzv. kordónového dopravného prieskumu. Je nevyhnutný pre ďalší postup pri príprave na výstavbu obchvatu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny