Na hlavný obsah

Protestujúci sa snažili vniknúť do sídla radnice v Belehrade. Polícia použila voči nim slzný plyn

Protesty proti výsledkom volieb v Srbsku pokračujú.

Protestujúci sa snažili vniknúť do sídla radnice v Belehrade. Polícia použila voči nim slzný plyn
Protesty v Srbsku.

Stovky ľudí sa v nedeľu (24. 12.) snažili vniknúť do sídla radnice v Belehrade počas protestu proti výsledku komunálnych volieb, ktoré boli podľa opozície zmanipulované. Proti demonštrantom použila polícia slzný plyn, píše agentúra AP.

Prezident Aleksandar Vučič, ktorého Srbská pokroková strana (SNS) celoštátne hlasovanie vyhrala, pochybenie odmieta. Opozícia upozorňuje na nezrovnalosti pri konaní volieb a na podvodné praktiky.

Tvrdí napríklad, že vo voľbách do zastupiteľstva Belehradu dalo svoj hlas až 40-tisíc ľudí, ktorí v metropole nežijú. Ústrednú volebnú komisiu obviňujú, že pracuje na objednávku vládnucej SNS.

Opozícia žiadala opakovanie volieb vo všetkých okrskoch, celoštátna volebná komisia však nariadila opakovanú voľbu len v malej časti okrskov. Predáci opozície Marinika Tepičová a Miroslav Aleksič držia na protest proti volebným výsledkom hladovku.

Do budovy sa snažili dostať cez okná

V nedeľu večer sa pred sídlom celoštátnej volebnej komisie znovu zhromaždili tisíce ľudí. Stalo sa tak siedmykrát od konania volieb v polovici decembra. Neskôr sa stovky ľudí snažili dostať aj do budovy belehradskej radnice, ktorú strážila polícia.

Tá proti demonštrantom podľa agentúry AP zasiahla za použitia slzného plynu. Niektorí protestujúci sa snažili dostať do budovy cez rozbité okná a ďalší skandovali „zlodeji“ či „otvorte dvere“.

Vučič už skôr uviedol, že decembrové hlasovanie sa odohralo v spravodlivej a demokratickej atmosfére. Pozorovateľská misia Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE) naopak upozornila na praktiky ako kupovanie hlasov, zneužívanie verejných zdrojov alebo zastrašovanie voličov.

Prokuratúra v sobotu (23.12.) oznámila, že vyzvala políciu, aby vyšetrila niektoré podnety týkajúce sa volebnej korupcie či obchodovania s hlasmi, ktoré dostala v uplynulých dňoch, píše agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet