Na hlavný obsah

Prvé šampionátové víťazstvo je na svete. Slováci štyrmi gólmi v tretej tretine rozhodli o jednoznačnej výhre nad Českom

Slováci po prvej tretine prehrávali 1:0, napokon stav otočili.

Prvé šampionátové víťazstvo je na svete. Slováci štyrmi gólmi v tretej tretine rozhodli o jednoznačnej výhre nad Českom
Na snímke radosť slovenskej hokejovej reprezentácie po góle. Foto: iihf.com

Slovenskí hokejoví reprezentanti do dvadsať rokov zaznamenali úspešný vstup do MS juniorov 2024 vo švédskom Göteborgu. V utorkovom (26. 12.) otváracom dueli turnaja zdolali českých rovesníkov jednoznačne 6:2. Za najlepšieho hráča zápasu na slovenskej strane bol vyhlásený strelec dvoch gólov Servác Petrovský, ktorý pridal aj jednu asistenciu.

Po slabšej prvej tretine sa zverenci Ivana Feneša otriasli a v druhom dejstve otočili skóre z 1:0 na 2:1. O osude stretnutia rozhodlo záverečné dejstvo, v ktorom Slováci strelili štyri góly, Česi len jeden.

SLOVENSKO – Česko 6:2 (0:1, 2:0, 4:1)

Góly: 22. Petrovský (Mešár, Kmec), 39. Repčík (Sýkora), 42. Honzek (Mišiak, Petrovský), 45. Žabka (Štrbák), 46. Petrovský (Mešár), 52. Štrbák (Pekarčík, Honzek) – 2. Rymon (Becher, Melovský), 52. Šapovaliv (Šalé). Rozhodovali: Pearce (Kan.), Kova – Thomann (obaja Fín.), Schlegel (Švaj.), vylúčení: 2:6, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, 984 divákov.

SLOVENSKO: Gajan – Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Radivojevič, Pišoja, Moško – Mešár, Petrovský, Sýkora – Čiernik, Dvorský, Mišiak – Pekarčík, Repčík, Honzek – Šotek, Dej, Žlnka

Česko: Hrabal – Čech, Kočí, Jiříček, Cibulka, Alscher, Hamara – Šalé, Šapovaliv, Kulich – Rymon, Melovský, Becher – Bareš, Sapoušek, Štancl – Redlich, Hujer, Přibyl

Slováci vstúpili do zápasu nekoncentrovane, inkasovali už po 61 sekundách. Po striedaní si zle prebrali hráčov a po vydarenej kombinácii otvoril skóre Rymon. Ďalšiu šancu mal Kulich, ale poslal puk nad Gajanovu bránku.

Slovenskí mladíci sa potom ubránili českej presilovke, po nej sa do dobrej šance dostal Čiernik. Jeho individuálnu akciu však Hrabal zneškodnil. V závere úvodného dejstva mal šancu aj Dvorský, ale neuspel.

Do druhej tretiny vstúpili zverenci Ivana Feneša výborne, ale Petrovský zoči-voči Hrabalovi neuspel. Pokračovali však v aktivite. Najskôr si v presilovke vypracoval šancu Dvorský, no netrafil presne, ale následne Mešár prihral Petrovskému a ten vyrovnal.

Potom sa na opačnej strane blysol Gajan po strele Redlicha. Zlepšená hra slovenských hokejistov robila Čechom problémy. Ďalšie šance mali Honzek a Mišiak, ale Hrabala prekonal až v závere druhej dvadsaťminútovky Repčík – 2:1. Gajan predtým zneškodnil dva pokusy Bareša.

V treťom dejstve pokračovali slovenskí hokejisti v tlaku, prvú šancu mal Čiernik, ale Hrabal ho vychytal. Vzápätí sa však dostal k puku Honzek po akcii Mišiaka a strelil tretí gól Slovákov.

Ešte veselšie to bolo na ich striedačke v 44. minúte, keď v oslabení po prihrávke Štrbáka presne trafil Žabka – 4:1. O ďalších 76 sekúnd sa presadili v presilovke, Petrovský poslal puk do siete po skvelej prihrávke Mešára.

Osem minút pred koncom sa so šťastím presadil Šapovaliv, ale už o 32 sekúnd neskôr vrátil Slovákom štvorgólový náskok Štrbák.

Nárast sebavedomia na strane slovenských hokejistov už nedokázali Česi zraziť, Fenešovi zverencovi tak dokráčali pohodlne ku svojmu prvému triumfu na šampionáte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport