Na hlavný obsah

Rozprava v parlamente, ktorý blokovali obštrukcie, sa skončila. Poslanci schválili Pellegriniho návrh

PS, KDH a SaS kritizujú ukončenie diskusie.

Rozprava v parlamente, ktorý blokovali obštrukcie, sa skončila. Poslanci schválili Pellegriniho návrh
Predseda NR SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD) po tlačovej konferencii navštívil rokovaciu sálu Národnej rady SR a podal procedurálny návrh na uzavretie rozpravy, plénum jeho návrh schválilo. Za ukončenie hlasovalo 78 zo 79 prítomných poslancov.

Diskusia o štátnom rozpočte v pléne Národnej rady (NR) SR sa tak skončila bez toho, aby vystúpili všetci rečníci.

Návrh na tento postup predložil predseda snemovne Peter Pellegrini pre obštrukciu opozície, najmä hnutia Slovensko. Priblížil, že aj podľa nálezu Ústavného súdu SR je takýto postup možný v záujme zachovania funkčnosti parlamentu.

„Opozícia predviedla v priamom prenose, ako podľa nich vyzerá odborná a dôkladná diskusia k návrhu štátneho rozpočtu,“ podotkol Pellegrini. Poukázal tak na obštrukciu poslancov z opozície, najmä z hnutia Slovensko.

Označil to za deštrukciu fungovania NR SR. „Táto deštrukcia spočíva v tom, že ich poslanci predložili vymyslené a nezmyselné pozmeňujúce návrhy k štátnemu rozpočtu,“ povedal.

Pellegrini chápe právo opozície na obštrukcie, ale všetko má podľa neho svoje hranice a pravidlá. Pellegrini dodal, že opozícia a najmä poslanci z hnutia Slovensko takto škodia nie vláde, ale ľuďom.

Záznam prejavu šéfa parlamentu Petra Pellegriniho:

Pellegrini upozornil, že ak sa rozpočet neprijme tento rok, nebudú mať domácnosti zastropované ceny energií, financie nepôjdu ani do jednotlivých rezortov a na ďalšiu pomoc ľuďom. Zdôraznil, že poslanci majú ľuďom pomáhať.

PS, KDH a SaS postup kritizujú

Opozičné PS, KDH a SaS kritizujú vládnu koalíciu za ukončenie diskusie o štátnom rozpočte bez toho, aby mohli v NR SR vystúpiť všetci prihlásení rečníci. SaS avizuje aj podanie ústavnej sťažnosti i to, že na hlasovaní o rozpočte sa nezúčastní.

„Z predsedu parlamentu sa stal cenzor. Odsudzujeme jeho rozhodnutie a rozhodnutie väčšiny ukončiť diskusiu o rozpočte,“ vyhlásil líder PS Michal Šimečka. Podľa vlastných slov rozumie frustrácii koalície z toho, že sa podarilo opozícii posunúť rokovanie o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Koalícia tak mala viacero možností predísť obštrukciám.

„To, čo sa dnes stalo, že vládna koalícia jedným nezmyselným návrhom zapchala ústa opozícii, je niečo nepochopiteľné,“ vyhlásil predseda KDH Milan Majerský.

Deklaroval že poslanci z jeho hnutia boli pripravení konštruktívne diskutovať o jednotlivých kapitolách rozpočtu. Naťahovanie diskusie a obštrukcia podľa neho nedáva koalícii právo na takýto krok. „Keď to urobili pri tomto zákone, čo sa bude diať pri ďalších, ktoré nás budú čakať v novom roku,“ pýta sa Majerský.

Predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling pripomenul, že Pellegriniho rozhodnutie ukázalo, ako si predstavuje riadenie NR SR. Označil to za brutálny zásah do práv poslanca a za neprijateľný krok. „Chceli sme vystupovať odborne, predniesť názory na štátny rozpočet,“ skonštatoval. SaS preto avizuje ústavnú sťažnosť, aby sa ochránili práva poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko