Na hlavný obsah

Silná poľadovica komplikuje situáciu v Tatrách. Niekde sú cesty takmer neprejazdné, pod váhou snehu padajú konáre

Poľadovica komplikuje dopravu a pohyb na chodníkoch.

Silná poľadovica komplikuje situáciu v Tatrách. Niekde sú cesty takmer neprejazdné, pod váhou snehu padajú konáre
Ilustračná snímka. Foto: FB/SHMÚ/koláž RTVS

Na severe Slovenska treba počítať so silnou poľadovicou. Najhoršia situácia je na Spiši, Orave, hornom Šariši a v blízkosti Tatier. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na sociálnej sieti. Ľuďom neodporúča cestovať.

„Najhoršie podmienky sú v oblastiach, kde je silnejší mráz mínus štyri až mínus dva stupne Celzia a zároveň aj vyššia intenzita zrážok, čo je najmä na Spiši, čiastočne aj v širšom okolí – na Orave, v blízkosti Tatier a na hornom Šariši. Vo vysokých polohách je však omnoho teplejšie. To v týchto regiónoch v dolinách a kotlinách vedie k mrznúcemu dažďu, pri ktorom sa môže vytvoriť aj hrubšia vrstva ľadu,“ uviedli meteorológovia.

Vyzývajú ľudí, aby necestovali, ak nemusia. Situácia sa podľa ich slov v oblastiach zlepší až večer po ochladení vo vyšších hladinách. „Keď k nám za frontom od severozápadu prenikne studený vzduch a zrážky sa tak zmenia na snehové,“ dodal SHMÚ.

Komplikácie v doprave

Silná poľadovica pod Tatrami komplikuje dopravu počas celej soboty. Vodiči na sociálnych sieťach informovali o problémoch najmä na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách. Neprejazdná bola však napríklad podľa obce Liptovská Teplička cesta do Vikartoviec v okrese Poprad.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že cesty sú miestami takmer neprejazdné a pod váhou zmrznutého snehu a ľadu padajú už aj väčšie konáre. Problémy sú podľa hasičov už aj na Tatranskej elektrickej železnici (TEŽ).

„Najmä v tatranskej oblasti v dolinách a kotlinách stále padá mrznúci dážď pri nízkej teplote -5 až -2 °C, prechodne je aj výdatnejší. Miestami už napršalo aj viac ako päť milimetrov. Tvorí sa tak hrubšia vrstva ľadu, ktorá spôsobuje množstvo komplikácií,“ uvádza SHMÚ.

„Ešte niekoľko najbližších hodín sa situácia výraznejšie nezlepší. V juhozápadnom prúdení cez oblasť stále postupujú jednotlivé pásma zrážok,“ dodáva SHMÚ. Výstraha 2. stupňa pred poľadovicou platí pre okresy Poprad, Spišská Nová Ves, Levoča, Kežmarok a Stará Ľubovňa až do 18. hodiny.

Pre zlé poveternostné podmienky mali počas dňa viacero výjazdov aj hasiči. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove potvrdil, že najhoršia situácia je vo Vysokých Tatrách a tiež v okrese Kežmarok.

„Výjazdy boli k uviaznutým ľuďom, mali sme aj dopravné nehody, všetko riešime priebežne. Situácia je primeraná počasiu, meškajú už aj autobusy, podľa našich informácií je električkové spojenie medzi Starým Smokovcom a Štrbským Plesom momentálne pozastavené,“ priblížil operačný dôstojník a apeloval na ľudí, aby sa zhoršenej situácii v zjazdnosti ciest prispôsobili, respektíve vôbec nejazdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko