Na hlavný obsah

Slováci v šetrení zaostávajú za zvyškom Európy. Toľkoto si ušetria z výplaty

V rebríčku krajín EÚ skončilo Slovensko na šiestej najhoršej priečke.

Slováci v šetrení zaostávajú za zvyškom Európy. Toľkoto si ušetria z výplaty
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Slovenky a Slováci ušetria iba 5,3 percent svojich disponibilných príjmov, čo je výrazne menej ako priemer Európskej únie (EÚ). V rebríčku krajín EÚ za minulý rok skončilo Slovensko na šiestej najhoršej priečke. S odvolaním sa na údaje európskeho štatistického úradu Eurostat na to upozornila hovorkyňa ČSOB Michaela Lovásová.

V minulom roku domácnosti v EÚ ušetrili v priemere 12,7 percent svojho disponibilného príjmu, čo bolo výrazne menej ako v roku 2021 (16,4 percent). Po pandémii totiž rástla najmä spotreba. Disponibilný príjem je podľa definície Eurostatu to, čo majú domácnosti k dispozícii na výdavky a úspory po zdanení a transferoch.

Najviac si vlani dokázali usporiť Nemci (19,9 percent), Holanďania (19,4 percent) a Luxemburčania (18,1 percent). Naopak, negatívnu mieru úspor mali dve krajiny, Poľsko (-0,8 percent) a Grécko (-4 percentá). Obyvatelia týchto štátov míňajú viac ako zarábajú, preto si požičiavajú alebo postupne čerpajú úspory z minulosti.

„Dôvodom, prečo je miera úspor nízka, môže byť aj vysoká inflácia, ktorá je pre zloženie spotrebného koša na Slovensku výrazne vyššia oproti priemeru eurozóny. To spôsobilo pokles reálnych miezd Slovákov,“ vysvetlil investičný analytik KBC Asset Management na Slovensku Rastislav Kráľ.

Podľa prognóz Národnej banky Slovenska (NBS) by sa reálne mzdy mali vrátiť k rastu začiatkom budúceho roka, kedy centrálna banka očakáva aj výraznejší pokles inflácie.

„Navyše, slovenskí spotrebitelia pri rastúcich cenách nezmenili svoje spotrebiteľské správanie a rastúce ceny nákupov tak pokrývali na úkor tvorby úspor,“ doplnil Kráľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika