Na hlavný obsah

Štát plánuje eurofondovú revolúciu: Sľubuje zmierniť byrokraciu a zjednodušiť procesy

Samosprávy tento krok vítajú.

Štát plánuje eurofondovú revolúciu: Sľubuje zmierniť byrokraciu a zjednodušiť procesy
Ilustračná snímka peňazí. Foto: RTVS

V Poprade sa stretla vyše tisícka primátorov a starostov. Kongres pripravilo ministerstvo investícií. Rezort chce zmierniť byrokraciu pri čerpaní eurofondov.

Vláda pripravuje zmeny zákona o verejnom obstarávaní. Zároveň chce zjednodušiť procesy pri čerpaní eurofondov.

„Bude to eurofondová revolúcia. Papierovanie a byrokracia bude iba taká, aká musí byť a akú nariaďuje Európska komisia. Nebudeme si tam vkladať žiadne naše slovenské vylepšenia,“ vysvetlil minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Niektoré obce sa súdia so štátom

Samosprávy tento krok vítajú. Mnohé projekty totiž stroskotali na nesplnení požadovaných podmienok, dokonca niektoré obce sa so štátom súdia. „Momentálne je na nás podaná súdna žaloba zo strany envirofondu od šiesteho mesiaca 2022, kedy nám envirofond vypovedal zmluvu,“ uviedol starosta obce Kravany Igor Gavalier.

V obci Kravany už 18 rokov budujú novú kanalizáciu. Vláda chce takéto projekty urýchliť. „Potrebujeme dokončovať masívne všetky rozostavané vodovody a kanalizácie. Potrebujeme našim obciam a mestám poskytnúť akékoľvek budovy, ktoré štát nepotrebuje a poskytnúť im ich bezplatne,“ povedal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Mesto Podolínec vedie súdny spor s ministerstvom vnútra ohľadom prebytočného majetku štátu kasární. Ak sa naozaj stane to, že darom budeme môcť dostať majetok štátu, tak pre nás je to vynikajúca správa,“ povedal primátor mesta Podolínec Michal Marhefka.

Podľa šéfa rezortu investícií by samosprávy mali rozhodovať o tom, aké projekty potrebujú. „Pre rok 2024 je na tzv. integrované územné stratégie, teda na peniaze, ktoré skončia v regiónoch, vyčlenených 1,9 miliardy eur,“ dodal minister Raši.

Zároveň štát plánuje presun pozemkov Slovenského pozemkového fondu, ktoré sú v intravilánoch obcí do vlastníctva miest a obcí.

Na kongrese bola redaktorka RTVS Miriam Hozzová. Pozrite si jej reportáž, ktorú pripravila do večerných Správ RTVS:

Vláda plánuje zmeny vo verejnom obstarávaní

Koalícia chce tiež zjednodušiť verejné obstarávania. Vláda sľubuje, že po zmene bude obstarávanie rýchlejšie, tak ako je to vo väčšine členských krajín Únie. Samosprávy aj štátne podniky už dlhodobo upozorňujú na nezvládnuteľné podmienky.

Na stole je celý súbor opatrení. Napríklad pri nákupoch z eurofondov vláda navrhuje nastaviť kontrolu hlavne pre rizikové projekty. Ďalšie zmeny sa týkajú limitov vo verejnom obstarávaní. „Aby napríklad vedeli naše materské školy zaobstarať potraviny bez toho, aby to prebiehalo nejakým dlhodobým procesom,“ povedal minister investícií.

„Je to muzika, ktorá sa hrá asi od roku 1993. S každým novým zákonom, ktorý sa vytvoril, malo prísť zlepšenie. Lenže každé to nové zlepšenie bolo zväzovanie,“ povedal starosta obce Benice Milan Remšík.

Pozrite si celú reportáž redaktoriek RTVS Jozefíny Ilavskej a Miriam Hozzovej o zmenách vo verejnom obstarávaní:

Zmeny navrhuje aj ministerstvo dopravy. Aj veľké projekty, ako napríklad výstavba diaľnic, totiž často viaznu. „Námietky na verejné obstarávanie budú možné vtedy, keď je to relevantné, aby boli a nie vtedy, kedy nám pribrzdia verejné obstarávanie mestá alebo obce,“ dodal Raši.

„Verejné obstarávanie je nástroj šikany ľudí, ktorí chcú čo najrýchlejšie a čo najlacnejšie robiť v prospech svojich obcí. Dostávame sa do takej polohy, že každý, kto nás chce kontrolovať či nekradneme, nám to zdržuje,“ uviedol Remšík.

Zmenám by mala predchádzať analýza

Podľa právnika by zmenám mala predchádzať analýza. „Veľmi ľahko sa povie, že potrebujeme urýchliť verejné obstarávanie, tak teraz vyjmem obrovskú časť zákaziek zo systému, ktorý funguje. Znížim tak transparentnosť, verejnú kontrolu, ale sledujme aj tú druhú stranu mince. A to boli obrovské kauzy, ktoré sa v minulosti s verejným obstarávaním spájali,“ skonštatoval právnik Transparency International Slovensko Ján Ivančík.

„Úrad súhlasí s potrebou zjednodušenia procesov verejného obstarávania. Partnerov, ktorí pripravujú novelu ako aj budúceho gestora zákona o verejnom obstarávaní, sme upozornili na nevyhnutnosť rešpektovania európskych pravidiel. Veríme, že naše pripomienky zohľadnia,“ uviedol hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Jozef Gabík.

Vláda chce nové opatrenia verejnosti predstaviť hneď potom, ako ich definitívne schvália všetky strany, ktoré návrh pripravujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika