Na hlavný obsah

Turecký parlamentný výbor schválil vstup Švédska do NATO

Švédsko sa tak priblížilo k členstvu vo vojenskom bloku.

Turecký parlamentný výbor schválil vstup Švédska do NATO
Na archívnej snímke švédsky premiér Ulf Kristersson (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas spoločnej tlačovej konferencie v Ankare. Foto: TASR/AP

Turecký parlamentný výbor pre zahraničné veci v utorok (26. 12.) schválil vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO), čím sa táto doteraz neutrálna krajina priblížila k členstvu vo vojenskom bloku, o ktoré sa usilovala od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa uskutoční rozhodujúce hlasovanie v pléne. Podľa agentúry Reuters by sa mohlo uskutočniť o niekoľko týždňov a pravdepodobne prejde. Turecko dlhé mesiace váhalo, či podporiť vstup severskej krajiny do NATO, pričom si diktovalo množstvo podmienok.

Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO minulý rok po ruskej invázii na Ukrajinu. Zatiaľ čo Ankara členstvo Fínska schválila, proti žiadosti Švédska namietala.

Podľa Turecka Švédsko chráni skupiny, ktoré Ankara považuje za teroristické. Patria medzi ne niektoré kurdské organizácie alebo skupiny blízke duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorého turecká vláda podozrieva zo zosnovania neúspešného pokusu o štátny prevrat v roku 2016.

Podľa Ankary sú švédske orgány voči týmto skupinám príliš mierne. V snahe vyhovieť Turecku Švédsko okrem iného sprísnilo svoje protiteroristické zákony.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan teraz musí presvedčiť svojich spojencov, aby hlasovali za rozšírenie Aliancie, keďže jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) nemá v parlamente väčšinu.

Prezident by potom mal zákon podpísať, čím by sa ukončil proces, ktorý už 19 mesiacov frustruje niektorých spojencov Ankary a testuje jej väzby so Západom.

Maďarsko zatiaľ neschválilo členstvo Švédska v NATO. Turecko však považovali za hlavnú prekážku prijatia škandinávskej krajiny do vojenskej aliancie a posilnenia obrany Aliancie v regióne Baltského mora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet