Na hlavný obsah

V chránených oblastiach je pyrotechnika zakázaná. Napriek tomu to množstvo ľudí porušuje

Pokuta sa môže vyšplhať na tisíce eur.

V chránených oblastiach je pyrotechnika zakázaná. Napriek tomu to množstvo ľudí porušuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zábavná pyrotechnika je v národných parkoch a chránených územiach prísne zakázaná. Ochranári sa napriek tomu každoročne stretávajú s množstvom ľudí, ktorí zákaz porušujú. Najviac pri tom trpia zvieratá.

Ohňostroje sa odpaľujú v noci, keď zvieratá spia. Silné výbuchy a svetelné efekty ich môžu vyplašiť a v krajných prípadoch to môže mať pre živočíchy až fatálne následky.

„Zvieratá unikajú mimo svoje úkryty, kde v podstate nemajú bezpečné prostredie, takže v konečnom dôsledku to môže spôsobiť aj ich smrť,“ priblížila zoologička Erika Feriancova z Tatranského národného parku.

Okrem zvierat ovplyvňuje ohňostroj aj prírodu, keď okrem odpadu, ktorí po seba ľudia zanechajú, sa do ovzdušia dostáva veľké množstvo chemických látok.

Zákazu pyrotechniky v chránených oblastiach sa v Správach RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

„Najprv sa teda držia v ovzduší. Neskôr spadajú na zem, dostávajú sa do podzemných vôd a vlastne tie jedy a karcinogénne látky, ktoré potom ďalej prijímame v potrave, sa dostávajú do nášho organizmu, kde môžu dosť vážne škodiť,“ vysvetlil vedúci oddelenia stráže prírody Dan Hrťanský z Národného parku Nízke Tatry.

Najviac práce počas Silvestra majú ochranári najmä v lyžiarskych a rekreačných strediskách. Práve na obce a rekreačné oblasti sa počas silvestrovskej noci aj tento rok zameria stráž prírody, ktorá v spolupráci s policajtmi bude kontrolovať zákaz pyrotechniky v chránenom území.

„V prípade prichytenia človeka, ktorý takéto niečo vykonáva, sa voči nemu vyvodia naozaj prísne sankcie,“ ozrejmil Hrťanský.

Každému, kto v chránenom území odpáli pyrotechniku, hrozí pokuta do 300 eur. V priestupkovom konaní je to už viac ako tritisíc. A pri podnikateľoch a právnických osobách sa môže pokuta vyšplhať až na takmer desaťtisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko