Na hlavný obsah

V druhom kole verejného obstarávania prejavili záujem o výstavbu novej martinskej nemocnice tri firmy

Do prvého kola sa nikto neprihlásil.

V druhom kole verejného obstarávania prejavili záujem o výstavbu novej martinskej nemocnice tri firmy
Návrh novej nemocnice v Martine. Foto: RTVS

O výstavbu novej nemocnice v Martine majú záujem traja uchádzači. Verejné obstarávanie museli opakovať, keďže do prvého kola sa nikto neprihlásil. Peniaze budú z plánu obnovy.

Verejné obstarávanie ešte nie je ukončené a preto nemocnica nemôže zverejniť podrobnosti o jednotlivých ponukách. 

„Sú to spoločnosti, ktoré sú dve slovenské. Tretia je slovenská takisto, ktorá má zahraničných  partnerov,“ upresnil riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Martine Ivan Kocan.

V tomto kole verejného obstarávania zmiernili niektoré podmienky. Znížila sa napríklad zmluvná pokuta, predĺžil sa čas na výstavbu a znížili sa aj požiadavky na referencie uchádzačov.

Obálky s ponukami otvárali s určitým oneskorením aj pre množstvo otázok uchádzačov. Výraznejšie oneskorenia nie sú ani v ostatných procesoch.

Výstavbe novej nemocnice v Martine sa v Správach RTVS venoval redaktor Vlado Záborský:

„Čo sa týka procesných úkonov na našej strane tam sú nejaké zdržania. Sú ale rádovo v týždňoch, čo je pri takom rozsahu projektu zanedbateľné,“ priznal projektový manažér stavby novej nemocnice Ľubomír Pepucha.

Hrubá stavba by mala byť hotová do roku 2026

Momentálne po formálnej kontrole vybrali najlepšiu ponuku, ktorú budú ešte podrobnejšie vyhodnocovať. Ak by niečo nespĺňala, postúpi na jej miesto ďalší v poradí.

„Potom, čo bude úspešný uchádzač identifikovaný tak tí zvyšní neúspešní uchádzači majú možnosť obrátiť sa na Úrad pre verejné obstarávanie s námietkou,“ informoval odborník na verejné obstarávanie projektu novej nemocnice Juraj Tkáč.

Aj vzhľadom na priebeh druhého kola verejného obstarávania, v ktorom záujemcom zodpovedali okolo 700 otázok, projektový tím verí, že výber najlepšej ponuky sa zaobíde bez námietok.

„Verím v to, že v priebehu januára budeme vedieť zverejniť meno aj sumu víťaznej ponuky.“ dodal Kocan.

Ak sa nič neskomplikuje, vo februári by chceli s víťazom podpísať zmluvu. V Martine majú projekt pripravený tak, že víťazná firma by súčasne s projektovaním stavby mohla hneď začať so zemnými prácami. Hrubá stavba by mala byť hotová do roku 2026 a o necelé dva roky neskôr by mal byť projekt novej nemocnice dokončený kompletne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny