Na hlavný obsah

Záchranky sa po zmene nemusia dostať k pacientovi včas. Krok rezortu zdravotníctva kritizujú primátori aj záchranári

Zmena je naviazaná aj na plán obnovy.

Záchranky sa po zmene nemusia dostať k pacientovi včas. Krok rezortu zdravotníctva kritizujú primátori aj záchranári
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo zdravotníctva predstavilo novú sieť staníc záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Niektoré stanice by mali presunúť. Kritizujú to primátori aj záchranári.

Ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) žiadajú, aby mapu prerobila. Podľa nich sa môže stať, že k pacientom sa zdravotnícka pomoc nedostane včas.

Na Hornej Orave majú osem staníc ZZS. Po novom by mali ostať už len dve – v Tvrdošíne a Dolnom Kubíne. V okrese Námestovo, kde žije vyše 60-tisíc ľudí, by mali prísť o všetky stanice – v Zákamennom, Oravskom Veselom, Oravskej Polhore aj Námestove.

„Asi by bolo najlepšie, keby ministerskí úradníci z plánu obnovy vyčlenili finančné zdroje na márnice. Lebo my už naozaj nebudeme mať zdravotnú starostlivosť zabezpečenú,“ povedal poslanec Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík.

Na mape nových sídiel záchraniek nie je ani Svidník na severovýchode Slovenska. Stanice premiestnili z okresného mesta do okolitých obcí Hrabovčík a Soboš.

„Desať kilometrov v jednom regióne trvá dojazd oveľa dlhšie ako desať kilometrov v inom regióne, kde je napojenie na diaľnicu alebo kde je lepšie vybudovaná cestná sieť. Sme v takej hornatej časti Slovenska, mnohé dedinské cesty v zime nie sú zjazdné,“ uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.

Zmene v sieti staníc záchrannej zdravotnej služby sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Do pätnástich minút

Reforma siete má zaručiť, že k 90 percentám pacientov príde záchranka do 15 minút, pri kritických stavoch do ôsmich. Slovensko sa k tomu zaviazalo v pláne obnovy. Ak to nesplníme, môžeme prísť o milióny.

„Táto nadizajnovaná sieť určite nezaručuje dostupnosť do 15 minút. V niektorých regiónoch to môže byť oveľa dlhší čas,“ skonštatovala predsedníčka Základnej odborovej organizácie ZZS v Bratislave Zuzana Pukancová.

Analýzu optimalizovanej siete robila pre ministerstvo Žilinská univerzita. „Dokument, ktorý popisuje nové sídla záchraniek, sa zakladá na matematickom modeli, ktorý stanovuje ideálnu dostupnosť záchranky pre pacienta,“ vysvetlila Dolinková.

„Ak by ten matematický model dobre nastavili, tak sa nemôže stať, že napríklad Horná Orava zostane bez stanice. Kto tam bude poskytovať základnú zdravotnú starostlivosť?“ pýta sa prezident Slovenskej komory zdravotných záchranárov a poslanec František Majerský (KDH).

Ministerstvo ďalej pracuje s odborníkmi

Šéfka zdravotníckeho rezortu hovorí, že akékoľvek zmeny v sieti záchraniek nastanú najskôr v druhej polovici roka 2025. Poslanci, primátori aj záchranári ju žiadajú, aby sieť prepracovala.

„Uisťujem vás, že ministerstvo zdravotníctva ďalej pracuje s odborníkmi na tom, aby budúca sieť záchraniek pokrývala celé územie Slovenska,“ priblížila Dolinková.

Rozloženie staníc ešte môže zmeniť optimalizácia siete nemocníc, keď sa nemocnice rozdelia do piatich úrovní od komunitnej až po národnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko