Na hlavný obsah

Zvieracie útulky žiadajú o pomoc. Počas chladného obdobia nemajú zvieratá kam schovať

Potrebujú peniaze na veterinárov, vitamíny a granuly.

Zvieracie útulky žiadajú o pomoc. Počas chladného obdobia nemajú zvieratá kam schovať
Pes v útulku. Foto: RTVS

S príchodom mrazivých dní žiadajú zvieracie útulky o pomoc. Zima je pre nich najťažším obdobím v roku. Mrazom sú vystavení deň aj noc. Mnohí nemajú zvieratá kam schovať, a tak ich musia svojpomocne ohrievať.

V komárňanskom útulku vystielajú búdy slamou. Majú takmer 60 psov, ktoré sú celú zimu v otvorených kotercoch a inak ich zahriať nevedia.

„Keď je mokro, tak deky a paplóny veľmi rýchlo navlhnú. Takže s týmto nám pomáha seno,“ povedala dobrovoľníčka v mestskom útulku v Komárne Monika Valuchová.

Aby do búd nefúkalo, urobili provizórne záclony z kobercov. Krátkosrstým psom šijú dobrovoľníci aj oblečenie.

„Toto je jedna z dvoch miestností, v ktorých vieme aj kúriť. V týchto miestnostiach držíme šteniatka, starších psíkov, chorých psíkov a bytových psíkov, ktorých nemôžme dať von cez zimu,“ dodala dobrovoľníčka.

V Komárne zatiaľ veľké mrazy nemali, no v Bardejove, kde je rovnako plný útulok, sú už niekoľko dní v snehu. Aj tu si pomáhajú ako vedia. Koterce zateplili látkami.

„Samozrejme, deky alebo uteráky, akékoľvek textílie, ktoré spotrebovávame vo veľkej miere, tým nám môžu tiež ľudia pomôcť,“ uviedol dobrovoľník v OZ Druhá šanca v Bardejove Marcel Tribus.

Útulky potrebujú peniaze, vitamíny, granuly

Útulky po celom Slovensku organizujú zbierky návlečiek, kobercov aj handier. Potrebujú peniaze na veterinárov, vitamíny či granuly, ale aj na kúrenie. Niekde prosia o kachle, inde o plastové dvere či prístrešky.

„Najideálnejšie by boli vnútorné útulky. Žiaľ, financie na to nie sú. Nie sú ani na to riadne udržiavať útulok. Keď 200 až 300 ľudí pošle dve-tri eurá mesačne, je to obrovitánska pomoc,“ upresnila Valuchová.

Situácii v útulkoch sa venovali redaktorky RTVS Diana Murdziková a Lucia Hamran Kollárová:

Na nový domov čaká vyše tritisíc psov. Útulky sú také preplnené, že ďalšie zvieratá už v zime nemajú kam bezpečne umiestniť. Priniesť zviera do útulku je v týchto dňoch podľa ochranárov najhoršia možnosť.

„Zvlášť pokiaľ ide o krátkosrsté plemená, ide o psíky, ktoré sú zvyknuté žiť v bytovom priestore. Ten šok a prechod do kolektívu psov je veľmi veľký,“ informuje koordinátorka kampaní a dobrovoľníctva Slobody zvierat Kristína Devínska.

„Nech útulok nie je prvá možnosť. Treba porozmýšľať o známych, rodine. Nielen to, že prepĺňate útulky, ale je to oveľa menej drastické pre toho psíka,“ dodala Valuchová.

Tieto dní sú práve naopak najvhodnejšie na adopciu alebo aspoň dočasnú starostlivosť. Treba však zvážiť, či pre nové zviera máte podmienky a čas, aby sa nestal iba nevhodným vianočným darčekom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny