Na hlavný obsah

Zamestnanci na Slovensku zarobia viac, proti nim hrá inflácia: Takto sa pohli platy za posledný rok v rôznych odvetviach

Gastro prevádzky pociťujú nedostatok pracovníkov.

Zamestnanci na Slovensku zarobia viac, proti nim hrá inflácia: Takto sa pohli platy za posledný rok v rôznych odvetviach
Na ilustračnej snímke mince. Foto: RTVS

Reálne platy zamestnancov v októbri rástli. Napríklad zamestnanec, ktorý vlani v maloobchode zarobil tisíc eur, zarobil tento rok v októbri niečo vyše 1,1-tisíc eura.

No výdavky zvýšilo zdražovanie. Zo svojho platu si napriek tomu mohol kúpiť viac ako pred rokom, keďže inflácia postupne klesá. Aktuálne čísla zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Takýto medziročný nárast je prvý za posledné dva roky.

Výplaty v októbri medziročne najviac narástli zamestnancom v reštauráciách a pohostinstvách. Naopak, najmenej v odvetví predaja áut. Vysoká inflácia ľuďom z nárastu výrazne ukrojila. Napriek tomu ale v gastre zarobili viac. Oproti minuloročnému októbru asi o sedemnásť percent. Po odčítaní inflácie to bolo o takmer desať percent.

„Samozrejme, podpisuje sa to na vyšších nákladoch na ceny práce. Tu je teraz taký paradox, že na jednej strane musíte mať konkurenciu, že sa snažíte ľudí udržať, vyjsť im v ústrety. Na druhej strane sa to však nemôže premietnuť do tých cien tých vašich služieb,“ vysvetlil majiteľ reštaurácie v Bratislave Vladimír Sirotka.

Zvyšovaniu reálnych miezd sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Oliver Remiáš:

Práve gastro prevádzky pociťujú veľký nedostatok pracovníkov. Pandémia ich v posledných rokoch ťažko zasiahla. „Jednoducho, jednotliví zamestnávatelia potrebujú nájsť vhodných ľudí a môžu to dosiahnuť len tak, že dokážu dostatočným tempom zvyšovať mzdy,“ skonštatovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

Mzdy rástli aj v priemysle

Rast reálnych miezd zaznamenalo aj zamestnanecky najsilnejšie odvetvie na Slovensku – priemysel. Tu však zamestnávatelia platy nedokážu zvyšovať okamžite.

„Zmluvy, ktoré sú uzatvorené v priemysle, sú dlhodobé. Ak napríklad vyrábate vagóny, tak zmluvu na tie vagóny, ktoré dodávate do zahraničia máte uzatvorenú roky dopredu. Keď príde jedna veľká cenová kríza, nedokážete tie zmluvy okamžite otvoriť a tie ceny navýšiť,“ priblížil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Dáta ŠÚ SR ukazujú aj to, že mzdy v niektorých odvetviach na Slovensku za celý rok 2023 ešte neprekonali mieru inflácie. Medzi nimi aj spomínaný priemysel. Štatistický úrad hovorí, že v marci budúceho roka bude jasnejšie, či tohtoročné platy infláciu prekonajú. Ekonomický analytik Radovan Ďurana pre RTVS povedal, že súčasný nárast je stále nízky.

„Ešte aj budúci rok by mali mzdy dobiehať tú vysokú infláciu,“ dodal analytik INESS Radovan Ďurana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika