Na hlavný obsah

Mzdy predbehli infláciu. Reálne platy rástli vo všetkých sledovaných odvetviach

Stalo sa tak prvýkrát od augusta 2021.

Mzdy predbehli infláciu. Reálne platy rástli vo všetkých sledovaných odvetviach
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Mzdy v októbri 2023 rástli rýchlejšie ako inflácia vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach a dosiahli reálny rast. Stalo sa tak prvýkrát od augusta 2021. Ekonomika však i naďalej zaznamenávala pokles zamestnanosti s výnimkou stavebníctva a informácií s komunikáciou, informoval v stredu (13. 12.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná nominálna mesačná mzda sa podľa predbežných výsledkov v októbri medziročne najviac zvýšila o 17,6 percenta v reštauráciách a pohostinstvách na 721 eur. Dvojciferným tempom na 1 477 eur vzrástli mzdy zamestnancov aj v priemysle, vo veľkoobchode na 1 441 eur, maloobchode na 1 088 eur a v ubytovaní 1 093 eur.

Rast miezd v ostatných vybraných odvetviach sa pohyboval od 7,9 percenta v predaji a oprave motorových vozidiel, kde októbrová priemerná mzda zodpovedala 1 367 eurám, do 9,8 percenta vo vybraných trhových službách vo výške 1 370 eur.

Odmena za prácu sa po zarátaní inflácie reálne zvýšila o 9,8 percenta v reštauráciách a pohostinstvách a tiež o 4 percentá v priemysle. Úroveň rastu prekročila o 3 percentá vo veľkoobchode, maloobchode aj v ubytovaní.

Zvýšenie reálnych miezd

Za prvých desať mesiacov tohto roka sa zvýšila nominálna mesačná mzda vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach, dvojciferne až v ôsmich z nich. Najviac sa zvýšila v odvetviach s nízkymi zárobkami, a to v ubytovaní o 14,6 percenta na 1 070 eur, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 14,4 percenta na 701 eur a v stavebníctve o 12,8 percenta na 1 010 eur.

Reálne mzdy sa od začiatku roka do konca októbra zvýšili v piatich z desiatich sledovaných odvetví. Najviac sa zvýšili v ubytovaní a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Reálna mzda v nich bola vyššia ako 2,5 percent.

Miernejším tempom mzdy rástli v stavebníctve, vybraných trhových službách a maloobchode. Na úrovni minulého roku zostali vo veľkoobchode. V ostatných odvetviach reálne mzdy medziročne klesli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika