Na hlavný obsah

Vláda bez ministrov zdravotníctva, školstva či životného prostredia. Zvolený argentínsky prezident škrtá rezorty

Milei kritizuje doterajších argentínskych politikov kvôli korupcii.

Vláda bez ministrov zdravotníctva, školstva či životného prostredia. Zvolený argentínsky prezident škrtá rezorty
Nový prezident Argentíny a pravicový ekonóm Javier Milei. Foto: TASR/AP

V novej argentínskej vláde, ktorú zostavuje zvolený prezident Javier Milei, nebudú ministerstvá kultúry, životného prostredia, školstva či zdravotníctva.

Milei, ktorý sa funkcie ujme v nedeľu, tak chce dodržať sľub z predvolebnej kampane, v ktorej tvrdil, že zníži počet ministrov. V kabinete zasadnú okrem členov prezidentovej strany Sloboda postupuje aj predstavitelia umiernenej pravice, informovala agentúra EFE.

Video s Mileim pri tabuli, na ktorej škrtá ministerstvá, patrí k tým, ktoré upútali v predvolebnej kampani najväčšiu pozornosť.

Milei, ktorý je zástancom čo najmenších zásahov štátnych inštitúcií do chodu krajiny, kritizuje doterajších argentínskych politikov kvôli korupcii a zlému využívaniu verejných prostriedkov. Sľúbil, že zníži počet ministerstiev z aktuálnych 18 na osem.

V novej vláde tak chýbajú ministri zdravotníctva, kultúry, školstva, životného prostredia, práv žien či cestovného ruchu. Niektoré tieto rezorty však budú začlenené pod nové ministerstvo ľudského kapitálu. Podľa agentúr tak nie je jasné, či sa počet úradníkov skutočne zníži.

Ministerstvá vnútra či zahraničia povedú ľudia, ktorí majú blízko k novému prezidentovi. Niektoré ďalšie ministerstvá však Milei prenechal politikom z umiernenej pravice, ktorej podporu potrebuje v parlamente.

Post ministerky bezpečnosti dostane neúspešná prezidentská kandidátka Patricia Bullrichová, ktorá pred druhým kolom podporila Mileia.

Kľúčové posty neobsadil

Prekvapením je, že Milei neobsadil svojimi blízkymi kľúčové posty ministra hospodárstva a guvernéra centrálnej banky.

Rezort hospodárstva povedie Luis Caputo, ktorý bol ministrom financií a guvernérom centrálnej banky za vlády pravicového prezidenta Mauricia Macriho.

Šéfom centrálnej banky, ktorú chce Milei zrušiť, sa stane konzervatívny ekonóm Santiago Bausili, ktorý podľa agentúry Reuters zastáva menej radikálne názory ako budúci prezident. Ten sľuboval v predvolebnej kampani nahradenie domácej meny, ktorou je argentínske peso, americkým dolárom. To by podľa jeho predstáv malo skrotiť trojcifernú infláciu.

Silné postavenie – aj keď zrejme neoficiálne – bude mať v novej vláde prezidentova sestra Karina Mileiová, ktorá je dôverníčkou nového prezidenta. Mileiová bola jednou z hlavných postáv predvolebnej kampane a tiež prezidentskej strany Sloboda postupuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet