Na hlavný obsah

Aké sú priority opozičných strán v novom roku? Nejde len o kontrolovanie vládnej koalície

Sústrediť sa chcú aj na svoj rozvoj.

Aké sú priority opozičných strán v novom roku? Nejde len o kontrolovanie vládnej koalície
Na snímke zľava M. Šimečka, I. Matovič, B. Gröhling a M. Majerský. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Martin Baumann, koláž RTVS

Medzi priority opozičných strán v parlamente budú tento rok patriť prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu. Popritom budú sledovať kroky vládnej koalície a predkladať vlastné návrhy.

Opozičné strany sa chcú okrem kontrolovania vládnej koalície sústrediť na vlastný rozvoj. Aj napriek tomu, že nemajú istú podporu parlamentnej väčšiny, pri predkladaní návrhov chcú byť v tomto roku aktívne.

„V prvom kroku v zime to bude balíček, súbor návrhov, ktoré majú naštartovať našu ekonomiku,“ priblížil podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

„Aby sme sa situovali na opatrenia pre rodinu, aby rodina bola bohatá a ekonomicky zabezpečená a cez túto rodinu budeme poukazovať na všetky možnosti a návrhy zákonov,“ vyhlásil predseda poslaneckého klubu strany SaS Branislav Gröhling.

Aké sú priority opozície v novom roku zisťovala pre Správy RTVS redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Všetko, čo sa týka nášho volebného programu a bude predkladať vládna koalícia, budeme sa snažiť pretaviť do konkrétnych pozmeňujúcich návrhov,“ dodal predseda hnutia KDH Milan Majerský.

„Obávam sa, že celý budúci rok to bude jeden veľký zápas, aby sme si na Slovensku zachovali akú-takú demokraciu,“ uviedol líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

„Opoziční poslanci tu robia všetko v duchu čím horšie pre Slovensko, tým lepšie pre nich. Mali by sme sa snažiť z toho marazmu, v ktorom sa Slovensko nachádza práve vďaka niektorým opozičným poslancom, ktorí dnes vykrikujú, aby sme Slovensko dostali z tohto marazmu,“ hovorí minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Prezidentské voľby a eurovoľby

Opozičné strany, ktoré v posledných voľbách neboli natoľko úspešné, aby zostavovali vládu, sa v roku 2024 chcú sústrediť na prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu.

„V prezidentských je našou prioritou, aby zvíťazil Ivan Korčok, ktorého ako strana PS podporujeme. A v tých európskych je kľúčové pre nás obhájiť výsledok a víťazstvo, ktoré sme mali v minulých európskych voľbách,“ skonštatoval Šimečka.

„V rámci eurovolieb by kandidátka mala byť plná osobností, ktoré naozaj budú hájiť záujmy Slovenska. Lídrom bude Richard Sulík. Čo sa týka prezidentských volieb, tak poviem sám za seba, mojím kandidátom je Ivan Korčok,“ okomentoval Gröhling.

Niektoré opozičné strany ešte nevedia, či ponúknu vlastného kandidáta na prezidenta, alebo podporia niekoho, kto kandidatúru oznámi.

„Budeme bojovať za to, aby tieto inštitúcie, či už teda prezidentský palác, alebo väčšinu v europarlamente, neovládla mafia,“ vyhlásil Matovič.

„Je to ešte predčasné, nemáme známe všetky mená, ktoré sa budú uchádzať o prezidentský post, takže my si počkáme,“ povedal Majerský.

Počas predvianočného obdobia viaceré opozičné strany ukázali, že vedia spolupracovať. Podľa politológa to tak nemusí byť aj v budúcnosti. Očakáva, že môžu vzniknúť rôzne rozpory, a to nielen medzi Igorom Matovičom a ostatnými stranami.

„ Robert Fico alebo Andrej Danko veľmi dobre vedia, akým spôsobom sa dokáže nahlodať spolupráca, ktorá momentálne medzi opozičnými stranami stále existuje. Teraz hovorím konkrétne o kultúrno-etických otázkach. Akonáhle prídu tieto veci na stôl, tak to môže vzbudiť nedôveru,“ myslí si politológ Radoslav Štefančík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko