Na hlavný obsah

Vedci vyvinuli prelomovú metódu antikoncepcie, tentokrát pre mužov

Ako prví ju vyskúšajú v Spojenom Kráľovstve.

Vedci vyvinuli prelomovú metódu antikoncepcie, tentokrát pre mužov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dospelí muži v Spojenom kráľovstve ako prví na svete vyskúšajú nehormonálnu antikoncepciu. Spoločnosť vyvíjajúca liek tvrdí, že ide o prelomovú a neinvazívnu metódu, ktorú môžu muži kedykoľvek zastaviť. Dodávajú, že proteínová pilulka neovplyvňuje hladinu hormónov v tele a nemala by mať nežiadúce vedľajšie účinky.

Novej antikoncepcii pre mužov sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Viliam Ovsepian:

Lekári počas výskumu rozdelia skupinu 16 mužov na klinike v Nottinghame do dvoch skupín. Jednej budú podávať účinnú látku, druhej nie. Testovaný liek má zastaviť produkciu vitamínu A, čo spôsobí pozastavenie produkcie a uvoľňovania spermií.

„Testy ukázali, že počas dvojtýždňového podávania nehormonálneho lieku sa u myší znížilo tehotenstvo na 99 percent a u opíc sa rapídne znížil počet spermií. Po ukončení liečby sa pôvodné hladiny vrátili do normálu,“ priblížila výskumníčka Gunda Georgová.

Lekári očakávajú výsledky testovania v polovici roka, a ak budú úspešné, spoločnosť spustí druhú fázu s väčším počtov mužov.

Výskumníci veria, že proteínové tabletky budú atraktívne pre väčšie množstvo mužov ako doterajšia hormonálna liečba či vazektómia. Dodávajú, že liek postupne zabezpečí, že za prevenciu neočakávaného tehotenstva budú mať muži aj ženy rovnakú zodpovednosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet