Na hlavný obsah

Holandsko pokutovalo bitúnok za týranie zvierat. Podľa ochranárov ide o prvý takýto prípad

Dostal pokutu 15-tisíc eur.

Holandsko pokutovalo bitúnok za týranie zvierat. Podľa ochranárov ide o prvý takýto prípad
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

Holandský bitúnok dostal pokutu 15-tisíc eur za zbytočné týranie zvierat. Podľa ochrancov zvierat ide o prvý takýto prípad. Informoval o tom server DutchNews.nl.

Holandská prokuratúra potvrdila, že bitúnok rodinnej firmy Gosschalk v lokalite Epe na východe krajiny dostal pokutu vo výške 15-tisíc eur. Jeho zamestnanci navyše čelia trestnému stíhaniu.

Stalo sa tak po tom, čo aktivisti na ochranu zvierat zverejnili tajne nahraté video. Ošípané a kravy na ňom bijú lopatami, ťahajú za chvost a dostávajú cestou na porážku elektrické šoky. Ochranárska organizácia Varkens in Nood, ktorá nakrútila zábery na bitúnku ešte v roku 2020, odvtedy presadzuje povinnú inštaláciu priemyselných kamier na všetkých bitúnkoch.

Dôležitý signál

Riaditeľka tejto ochranárskej organizácie Frederieke Schoutenová pre DutchNews.nl vyjadrila presvedčenie, že hoci udelená pokuta nie je vzhľadom na počet týraných zvierat príliš vysoká, ide o dôležitý signál.

„Nestáva sa často, aby bitúnok dostal pokutu za týranie zvierat. Zvyčajne ide len o hygienické záležitosti. Dobré životné podmienky zvierat však nebývajú dôvodom na stíhanie na základe trestného práva,“ zdôraznila Schoutenová.

Keď sa v roku 2021 objavili zábery zachytené počas trojtýždňového nakrúcania vyvolali obrovskú mediálnu a politickú pozornosť.

Holandské úrady vtedy dokonca bitúnok na osem týždňov zatvorili a veľkí odberatelia mäsa ako McDonald’s a Boni zrušili zmluvy s týmto podnikom. Rodinná firma, ktorá ho v tom čase viedla, skrachovala a bitúnok následne prevzala iná spoločnosť.

Aj keď bývalý majiteľ bitúnku podľa prokuratúry nenesie osobnú zodpovednosť, bývalí zamestnanci podniku však budú stíhaní pre trestný čin týrania zvierat. Potrestať ich môžu výkonom verejnoprospešných prác.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet