Na hlavný obsah

Charkovská oblasť nariadila povinnú evakuáciu viacerých dedín, v regióne sa stupňujú ruské útoky

Evakuovať sa musia obyvatelia asi 20 dedín.

Charkovská oblasť nariadila povinnú evakuáciu viacerých dedín, v regióne sa stupňujú ruské útoky
Muž sa evakuuje z obytného domu poškodeného ruským raketovým útokom v Charkove začiatkom januára. Foto: TASR/AP

Úrady Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v utorok (16. 1.) nariadili povinnú evakuáciu obyvateľom z viac ako dvoch desiatok dedín v blízkosti frontovej línie. Ako dôvod uviedli stupňujúce sa útoky ruskej armády v tejto oblasti, informovala agentúra AFP.

„Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu zavádzame povinnú evakuáciu obyvateľstva zo strediskových obcí Kindrašivska a Kurylivska v kupianskom okrese,“ oznámil na sociálnej sieti charkovský oblastný gubernátor Oleh Synehubov.

Vo svojej správe na sociálnych sieťach dodal, že v týchto obciach žije 3 043 ľudí, z toho 279 detí. Synehubov ubezpečil, že všetkým evakuantom bude poskytnuté ubytovanie a podpora medzinárodných humanitárnych organizácií.

Ruské jednotky dobyli časti Charkovskej oblasti hneď krátko po svojej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 a aj keď tam medzičasom o svoje územné zisky prišli, pokračujú v úsilí o obsadenie tohto regiónu. Momentálne sa snažia dobyť dôležitý železničný uzol Kupiansk – mesto, kde pred vojnou žilo približne 30-tisíc ľudí.

Ukrajina bežne nariaďuje povinnú evakuáciu civilistov z miest a dedín pod ruským útokom, no nie vždy plnenie týchto príkazov aj vymáha. Nútená evakuácia rodín s deťmi z najnebezpečnejších obcí v kupianskom okrese sa naposledy uskutočnila v novembri 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet