Na hlavný obsah

Súdne procesy, sloboda médií aj boj proti podvodom. Čo všetko Európsky parlament vyčíta Slovensku?

Uznesenie sa dotklo aj slobody médií či boja proti podvodom.

Súdne procesy, sloboda médií aj boj proti podvodom. Čo všetko Európsky parlament vyčíta Slovensku?
Ilustračná snímka z Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Stredajšie (17. 1.) uznesenie Európskeho parlamentu (EP) kritizuje legislatívne návrhy predložené vládou premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) s vysvetlením, že môžu ohroziť integritu súdnych procesov a oslabiť tiež občiansku spoločnosť, slobodu médií aj boj EÚ proti podvodom.

Európsky parlament v uznesení tlmočí svoje znepokojenie z – podľa neho – neoprávneného využitia zrýchleného legislatívneho procesu v prípade novely Trestného zákona a rozpustenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý rieši prípady korupcie a závažné trestné činy.

Europoslanci vyzvali slovenskú vládu, aby prehodnotila navrhované zmeny v legislatíve týkajúcej sa ochrany oznamovateľov. Podľa návrhu nových pravidiel by sa totiž oznamovatelia mohli retroaktívne zbavovať ochrany.

Európski zákonodarcovia zdôraznili, že akákoľvek reforma trestného práva musí zabezpečiť kontinuitu a účinnosť nových a prebiehajúcich trestných konaní.

Parlament ďalej apeluje na vládu SR, aby sa zaoberala dlhodobou výzvou na reformu paragrafu 363 slovenského Trestného poriadku. V súčasnosti umožňuje generálnemu prokurátorovi zastaviť trestné stíhanie, a aby zamedzila jeho zneužívaniu.

Otázka médií

Poslanci vyjadrili aj znepokojenie z plánovanej reštrukturalizácie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Vyjadrujú poľutovanie nad rozhodnutím premiéra a ďalších vládnych predstaviteľov prerušiť komunikáciu s kľúčovými médiami.

Vyzvali vládnych predstaviteľov, aby sa zdržali verbálnych útokov na jednotlivcov a zástupcov médií, ktoré podľa europoslancov v minulosti prispeli k vytvoreniu priaznivého prostredia pre násilné zločiny. Ako príklad uviedli vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Ako nevhodné a neúctivé odsúdili europoslanci poznámky premiéra Roberta Fica na adresu študenta práva, ktorý bol súčasťou iniciatívy na podporu akademickej diskusie o stave právneho štátu na Slovensku. Uznesenie vyzýva všetkých politických predstaviteľov, aby s verejnosťou komunikovali konštruktívne a úctivo.

Európsky parlament je znepokojený aj plánmi prijať právne predpisy, ktoré by oslabili občiansky priestor obmedzením práce mimovládnych organizácií a stigmatizáciou organizácií financovaných zo zahraničia.

EP v správe pre médiá pripomenul, že 6. decembra 2023 vláda Roberta Fica schválila novelu Trestného zákona. Tá znižuje trestné sadzby za závažné trestné činy vrátane korupcie a ruší ÚŠP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko