Na hlavný obsah

Črtá sa riešenie problému s vysokým počtom nútených živnostníkov. Rezort práce chce zmeny presadiť tento rok

Chystá návrh novely zákona o inšpekcii práce.

Črtá sa riešenie problému s vysokým počtom nútených živnostníkov. Rezort práce chce zmeny presadiť tento rok
Ilustračná snímka pracujúceho muža. Foto: RTVS

Rezort práce chce znížiť vysoký počet takzvaných nútených živností. Chystá návrh novely zákona o inšpekcii práce. Priniesť by mal aj vyššiu odbornosť na inšpektorátoch.

Takzvané nútené živnosti, keď živnostník pracuje vo firme za rovnakých podmienok ako zamestnanec, by sa mali obmedziť. Zmenu chce pripraviť rezort práce.

„Je to veľký problém. Štát jednoducho nerobí prísne kontroly. Keď sa pozrieme do Rakúska, tak naozaj sa tí podnikatelia trasú takejto kontroly. Boja sa niekoho zamestnávať na takúto živnosť. U nás sa nad tým prižmurujú oči aj kvôli odvodom,“ povedal zakladateľ OZ Pracujúca chudoba Milan Kuruc.

„Chceme jasne nastaviť kritériá, na základe ktorých už vieme posúdiť, či zamestnanec má byť živnostníkom alebo v normálnom pomere,“ vysvetlil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Téme nútených živností sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Prevyšujeme európsky priemer

Podľa štatistík Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj na Slovensku výrazne pribudol počet nútených živností. Vysoko prevyšujeme priemer Európskej únie.

„Zamestnávateľ si pomôže tým, že neplatí odvody. Pre daného zamestnanca potom neplatí dovolenka a podobne. Na druhej strane zamestnanec nemá žiadnu pracovnoprávnu ochranu,“ dodal Tomáš.

Diskutujú preto aj o zvýšení sankcií pre neserióznych zamestnávateľov. „Potrebujeme dať nejaké právomoci inšpektorátom, ktoré nemajú. Napríklad inšpektorát nemôže prikázať zaplatiť mzdu, vie dať pokutu,“ povedal Milan Kuruc.

Chcú sa preto zamerať aj na nelegálne zamestnávanie. „Budeme musieť znovelizovať jednotlivé znenia paragrafov tak, aby to bolo účinné. Veľkou a teraz aktuálnou témou je aj kontrola autodopravcov tretích krajín. Jedna z veľkých úloh je kontrola vysielania zamestnancov do zahraničia,“ skonštatoval generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce Marek Mitterpák.

Legislatívne zmeny chce rezort presadiť ešte v tomto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika