Na hlavný obsah

Do rakúskych parlamentných volieb chce ísť Strana piva. Na úspech môže využiť popularitu svojho šéfa

Musí ešte získať členov, aby zabezpečila kampaň.

Do rakúskych parlamentných volieb chce ísť Strana piva. Na úspech môže využiť popularitu svojho šéfa
Šéf Strany piva Dominik Wlazny. Foto: ČTK/imago stock&people/Isabelle Ouvrard

Rakúska Strana piva sa chce tento rok uchádzať o hlasy voličov v parlamentných voľbách.Pred deviatimi rokmi vznikla hlavne z recesie. Vedie ju frontman punkrockovej skupiny Turbobier Dominik Wlazny, ktorý to vo štvrtok (18. 1.) podľa agentúry APA povedal na tlačovej konferencii.

Konečné rozhodnutie podľa neho závisí od toho, či sa strane podarí do apríla získať najmenej 20-tisíc členov, ktorí budú platiť príspevky, a tým zabezpečia prostriedky na kampaň.

„Áno, sme pripravení, zatiaľ,“ povedal Wlazny. „Prečo to robíme? Pretože nechceme len nadávať, ale radšej sa o niečo sami pokúsiť,“ dodal. Spresnil, že v programe bude strana mať napríklad boj so stúpajúcimi životnými nákladmi, rovnosť príležitostí alebo vyššie prídavky na deti.

Wlazny sa domnieva, že ak Strana piva získa dostatok členov, jej šance na vstup do parlamentu nie sú zanedbateľné. Predstavuje totiž nezávislú silu a nový svieži vietor na politickej scéne. Aktuálne má asi 1 300 členov.

Podľa agentúry APA sa vlani v prieskumoch volebných preferencií strana pohybovala medzi tromi a 12 percentami hlasov, pre vstup do národnej rady musí strana v Rakúsku získať minimálne štyri percentá hlasov.

Strana piva (Bierpartei) vznikla v roku 2015 a na úspech môže pomýšľať najmä vďaka popularite svojho predsedu.

Wlazny je pôvodne lekár. Už niekoľko rokov sa však naplno venuje hudobnej kariére a je známy pod umeleckým pseudonymom Marco Pogo. V roku 2022 kandidoval v prezidentských voľbách a so ziskom osem percent hlasov skončil na treťom mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet