Na hlavný obsah

Európska centrálna banka má problém s právom na hotovosť v slovenskej ústave

Podľa ECB sme išli nad rámec toho, čo európske pravidlá dovoľujú.

Európska centrálna banka má problém s právom na hotovosť v slovenskej ústave
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska centrálna banka odporučila Slovensku, aby stiahlo z ústavy právo na hotovosť alebo ho prispôsobilo platným pravidlám Európskej únie. Podľa centrálnej banky sme týmto išli nad rámec toho, čo európske pravidlá dovoľujú.

Právomoc úpravy eura ako zákonného platidla totiž naša krajina nemá. Poslanci zaviedli právo na hotovosť do ústavy v polovici júna minulého roka. Európska centrálna banka sa k tejto zmene vyjadrila z vlastnej iniciatívy.

„Prekročili sme právomoc v tom, že Národná rada SR prijala rozhodnutie v oblasti, v ktorej má výlučnú právomoc – pre krajiny, ktoré platia eurom – Európska únia alebo inštitúcie EÚ. Slovenské inštitúcie môžu prijať takúto legislatívu iba v dvoch prípadoch – ak majú na to poverenie európskej inštitúcie alebo ak ide o implementáciu niečoho, čo je prijaté na európskej úrovni,“ vysvetlil analytik portálu EurActive.sk Radovan Geist. V tomto prípade podľa neho neplatilo ani jedno.

„Diskusia beží aj v iných členských krajinách. Postupne sa vytrácajú hotovostné platby pod vplyvom technologických inovácií, ale aj pod vplyvom zákonov – napríklad zákaz používania hotovostných platieb nad určitú hodnotu. Tie majú dobrý dôvod – takýmto spôsobom sa obchádzajú daňové zákony a perú špinavé peniaze,“ vysvetľuje Geist.

Platba hotovosťou je však pre niektorých ľudí dôležitá. „Sú skupiny ľudí, či už sú to starší ľudia, s nízkou digitálnou gramotnosťou, migranti, ľudia s rôznym znevýhodnením, ktorí nebudú môcť plne využívať elektronické platby. Pre nich je potrebné, aby mohli ostať plnohodnotnými občanmi, aby mohli platiť hotovosťou,“ vysvetlil Geist.

Vypočujte si celý rozhovor s analytikom Radovanom Geistom, ktorý bol súčasťou relácie Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko