Na hlavný obsah

Joe Biden rozhodol, ako USA odpovedia na dronový útok, pri ktorom zomreli americkí vojaci

O akú reakciu pôjde, nešpecifikoval.

Joe Biden rozhodol, ako USA odpovedia na dronový útok, pri ktorom zomreli americkí vojaci
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v utorok (30. 1.) uviedol, že už rozhodol o tom, ako budú Spojené štáty reagovať na dronový útok na amerických vojakov v Jordánsku s troma obeťami. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Biden hovoril s novinármi pri odchode z Bieleho domu. Na ich otázku, či už prijal rozhodnutie o reakcii, odpovedal, že áno. Bližšie detaily o svojom rozhodnutí však neposkytol, píše Reuters. Podľa agentúry americký prezident rozhodnutie prijal po konzultáciách s poradcami Bieleho domu.

USA však podľa Bidena nechcú ďalšiu eskaláciu napätia na Blízkom východe. „Nemyslím si, že potrebujeme na Blízkom východe širšiu vojnu. To nie je to, o čo sa snažím,“ povedal šéf Bieleho domu.

Traja americkí vojaci prišli v nedeľu (28. 1.) o život a približne dve desiatky ďalších utrpeli zranenia pri dronovom útoku na menšiu americkú základňu Tower 22 na severovýchode Jordánska neďaleko hranice so Sýriou. Viedlo to k nárastu obáv, že sa konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy rozšíri aj do ďalších častí Blízkeho východu.

Biden viní Irán

Biden už skôr obvinil z nedeľňajšieho útoku milície podporované Iránom. „Považujem ho za zodpovedný v zmysle, že dodáva zbrane ľudom, ktorí toto urobili,“ povedal Biden.

Teherán uviedol, že s útokom na americkú základňu v Jordánsku nemá nič spoločné. Poprel tvrdenie USA, že podporuje militantné skupiny stojace za útokom.

USA od 17. októbra minulého roka zaznamenali viac než 158 útokov dronmi a raketami na svoje jednotky a ich spojencov operujúce v Iraku a Sýrii. Tieto útoky, súvisiace s vojnou v Pásme Gazy, vyvolali obavy z vystupňovania konfliktu v celom regióne.

Nedeľňajší útok na americkú základňu bol pritom prvý, ktorý si od začiatku vojny v Pásme Gazy vyžiadal medzi americkými vojkami obete na životoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet