Na hlavný obsah

KDH sa chce presvedčiť o situácii v reedukačných centrách. Bude iniciovať poslanecký prieskum

Reaguje na zistenia o závažnom porušovaní ľudských práv detí.

KDH sa chce presvedčiť o situácii v reedukačných centrách. Bude iniciovať poslanecký prieskum
Reedukačné centrum v Hlohovci. Foto: TASR/Jozef Polešenský

Poslanci Národnej rady (NR) SR z KDH Martina Holečková a Ján Horecký chcú iniciovať poslanecký prieskum v reedukačných zariadeniach.

Reagovali tak na zistenia Generálnej prokuratúry (GP) SR o závažnom porušovaní ľudských práv detí v centrách. Iniciujú aj mimoriadne zasadnutie výborov pre sociálne veci a pre školstvo.

„Správa generálnej prokuratúry pôsobí hrozivo. Preto chceme iniciovať poslanecký prieskum v reedukačných centrách, aby sme sa mohli presvedčiť, v akých podmienkach žijú naše deti. Je alarmujúce, že generálna prokuratúra našla pochybenie v každom z 13 reedukačných centier,“ skonštatovala Holečková.

Dodala, že na mimoriadnom výbore pre sociálne veci sa chcú pýtať ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) a vedenia GP, aké sú plány na riešenie situácie a zabezpečenie nápravy.

Horecký chce, aby na rokovanie školského výboru prišiel aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). „Budem od ministra požadovať stanovisko, ako sa k tomuto problému postaví. Situácia je naozaj vážna a zodpovední si musia prestať zakrývať oči a musia začať konať,“ podčiarkol Horecký.

Treba hľadať riešenia

Situáciu v reedukačných centrách kritizovala aj opozičná SaS. Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) apeluje na riadnu diskusiu a hľadanie riešenia, prípadne aj na legislatívnej úrovni.

Zdôraznila potrebu zapojiť do procesu v reedukačných centrách aj rodičov. Cestu vidí aj v prípadnej zmene zriaďovateľa zo štátu napríklad na vyššie územné celky, čím by sa podľa nej mohol posilniť dialóg centier s rodičmi a ďalšími organizáciami.

Poslanec Vladimír Ledecký (SaS) dodal, že deti v reedukačných centrách často pochádzajú z rodín so silnými patologickými prvkami. Preto s nimi treba pracovať, aby sa deti vracali z centier do lepšieho prostredia.

Generálny prokurátor chce vystúpiť v NR SR

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka požiadal v súvislosti so zisteniami o porušení práv maloletých v špeciálnych zariadeniach o vystúpenie v pléne NR SR. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Žilinka zároveň doručil v stredu predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) materiál, ktorým GP SR zhodnotila stav zákonnosti v reedukačných centrách. Podľa Žilinku ide o mimoriadne vážne a rozsiahle poznatky.

Reedukačné centrá neplnia podľa zistení GP SR svoj účel a nepredstavujú pre deti ani bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva. Prokuratúra o tom informovala v súvislosti s previerkami, ktoré GP SR v minulom roku vykonala v reedukačných centrách.

GP považuje za alarmujúci aj stav, ktorý umožňuje, aby sa dieťa v reedukačnom centre stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania, a to dokonca opakovane.

Závažné nedostatky zistila GP aj v hygienických, priestorových a materiálno-technických podmienkach reedukačných centier, ktoré nezodpovedali ani minimálnym požiadavkám vyplývajúcim z právnej úpravy.

GP preto považuje za nevyhnutnú systémovú zmenu činnosti reedukačných centier vrátane prehodnotenia ich priestorového a personálneho zabezpečenia. Tiež sa rozhodla v tejto súvislosti iniciovať stretnutie s kompetentnými orgánmi 18. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko