Na hlavný obsah

Opozícia podala podnet na GP SR, nesúhlasí so zaradením dvoch nemocníc do vyššej kategórie

Podľa poslancov nemocnice nespĺňajú predpísané kritériá.

Opozícia podala podnet na GP SR, nesúhlasí so zaradením dvoch nemocníc do vyššej kategórie
Zľava Nemocnica Bory v Bratislave a Nemocnica Agel v Košiciach. Foto: TASR/Jaroslav Novák a František Iván/koláž RTVS

Poslanci opozície podali podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Dôvodom je rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) o zaradení nemocnice Bory a Kardiocentra Agel do vyššej kategórie nemocníc. Informovali o tom z komunikačného oddelenia Progresívneho Slovenska.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii deklarovalo, že poskytne maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní.

„Ministerku opakovane žiadame o zosúladenie jej rozhodnutí so zákonom. Žiaľ, neúspešne. Preto sme sa rozhodli podať podnet na GP SR. Bory ani Agel jednoznačne nespĺňajú kritériá, ktoré predpisuje zákon,“ vyhlásil poslanec Oskar Dvořák (PS).

Podnet podal spolu s poslancami Petrom Stachurom, Františkom Majerským (obaja KDH) a Marekom Krajčím (hnutie Slovensko).

Ministerka podľa Dvořáka nevysvetlila, či a ako spĺňajú tieto nemocnice zákonné kritériá. Sú nimi minimálne spádové oblasti, plnenie všetkých predpísaných medicínskych služieb a minimálne personálne a materiálno-technické kritériá.

„Keďže som bol pri tvorbe nemocničnej reformy, viem, že tieto kritériá existujú práve preto, aby sa zabezpečila základná kvalita a bezpečnosť pre pacientov,“ podotkol Dvořák.

Ministerstvo sľúbilo súčinnosť

Ministerstvo zdravotníctva skonštatovalo, že sa musí najprv detailne oboznámiť s obsahom podnetu, ktorý podali opoziční poslanci.

„Zároveň poskytneme maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol rezort s tým, že o ďalších krokoch bude informovať.

Predstavitelia Nemocnice Bory považujú za absurdné, že namiesto skutočných problémov s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti trápi opozičných poslancov podmienené zaradenie Borov do tretej úrovne optimalizovanej siete.

„A to aj napriek tomu, že bez tohto administratívneho rozhodnutia by podľa platnej legislatívy nemohla Nemocnica Bory poskytovať stovkám pacientov aj medicínske výkony, ktoré boli doteraz na Slovensku nedostupné,“ upozornil Tomáš Kráľ, hovorca siete Penta Hospitals SK, pod ktorú nemocnica patrí.

Dodal, že zaradenie do akejkoľvek nižšej úrovne ako úroveň tri by znemožnilo nemocnici realizovať zdravotnícke výkony, v ktorých je už dnes etablovaná, napríklad robotickú chirurgiu.

Opoziční poslanci sa s podnetmi na Generálnu prokuratúru SR obrátili aj v decembri. Žiadali vtedy o preverenie postupu rezortu zdravotníctva pri kategorizácii nemocníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko