Na hlavný obsah

Napätie na Kórejskom polostrove graduje: Pchjongjang zrušil orgány pre vzťahy so Soulom

Chce ho označiť za nepriateľa číslo jeden.

Napätie na Kórejskom polostrove graduje: Pchjongjang zrušil orgány pre vzťahy so Soulom
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un . Foto: TASR/AP

Severná Kórea (KĽDR) zrušila vládne úrady, ktoré majú na starosti vzťahy s Južnou Kóreou. A to vrátane záležitostí zjednocovania a medzikórejského turistického ruchu.

Líder KĽDR Kim Čong-un okrem toho vyzval parlament krajiny na prijatie ústavného dodatku. Ten by Južnú Kóreu označil za striktne oddelenú krajinu a nepriateľa číslo jeden. Informovali o tom v utorok (16. 1.) agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá.

Severokórejská agentúra KCNA uviedla, že rozhodnutie zrušiť príslušné vládne úrady, ktoré sa zaoberajú dialógom a spoluprácou s južným susedom, prijali na pondelkovej (15. 1.) schôdzi parlamentu krajiny.

„Výbor pre mierové zjednotenie vlasti, úrad pre hospodársku spoluprácu a úrad pre medzinárodnú turistiku v Diamantových horách, ktorých cieľom bolo viesť dialóg, rokovania a spoluprácu, boli zrušené,“ oznámil severokórejský parlament.

Soul ako nepriateľ číslo jeden

Kim v prejave pred severokórejskými poslancami vyhlásil, že pre KĽDR už ďalej nie je možné usilovať sa o zmierenie a mierové znovuzjednotenie s Južnou Kóreou. Vyzval na prerušenie všetkej komunikácie medzi oboma Kóreami.

Podľa Kima by mali okrem iného zlikvidovať cezhraničné úseky železnice a mal by sa strhnúť pamätník v Pchjongjangu. Postavili ho totiž na počesť snáh o znovuzjednotenie – Kim ho označil ako „tŕň v oku“.

Južnú Kóreu a Spojené štáty Kim obvinil zo zosilnenia napätia v regióne. Poukázal na rozsiahlejšie spoločné vojenské cvičenia Soulu a Washingtonu, rozmiestňovanie amerických strategických prostriedkov v oblasti a trojstrannú spoluprácu Južnej Kórey, USA a Japonska. Podľa Kima tieto kroky menia Kórejský polostrov na nebezpečnú vojnovú zónu.

Kim parlament vyzval, aby na najbližšom zasadnutí do ústavy zaniesol definíciu Južnej Kórey ako „nepriateľskej krajiny číslo jeden“. Soul podľa neho usiluje o zrútenie severokórejského režimu a zjednotenie pohltením.

„Nechceme vojnu, ale nemáme v úmysle sa jej vyhýbať,“ citovala severokórejského vodcu agentúra KCNA. Ak k ozbrojenému konfliktu dôjde, MALA by KĽDR podľa Kima Južnú Kóreu úplne obsadiť.

Jun: KĽDR ide proti národu a histórii

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v reakcii uviedol, že vláda v Pchjongjangu ide proti národu a proti histórii, ak nazýva Južnú Kóreu nepriateľskou krajinou. Jun zároveň zdôraznil, že Soul udržiava vysokú obrannú pripravenosť a tvrdo Severnú Kóreu potrestá, ak ho bude provokovať.

Napätie na Kórejskom polostrove je najväčšie za niekoľko posledných rokov. Kim vystupňoval testy severokórejských zbraní, zatiaľ čo Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko posilnili spoločné vojenské manévre. Rastú tiež obavy zo zbrojnej spolupráce medzi KĽDR a Ruskom. Moskve Severná Kórea podľa Západu dodáva zbrane pre jeho vojnu proti Ukrajine.

Medzikórejské ekonomické a turistické projekty, ktoré mali na starosti teraz zrušené severokórejské úrady pre hospodársku spoluprácu a medzinárodnú turistiku v Diamantových horách, sú už niekoľko rokov pozastavené.

Projekty sa začali v období zbližovania oboch krajín na prelome tisícročí. Zahŕňali, okrem iného, spoločne prevádzkovaný priemyselný komplex Kesong, vybudovaný na území KĽDR neďaleko spoločnej hranice. Taktiež zájazdy juhokórejských turistov do letoviska v severokórejských Diamantových horách

Severná a Južná Kórea sú od konca kórejskej vojny z rokov 1950 až 1953 formálne stále vo vojnovom stave, pretože spolu nikdy nepodpísali mierovú zmluvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet