Na hlavný obsah

Korčuľovanie na jazerách láka na romantiku, odborníci však upozorňujú na skryté nebezpečenstvá

Hasiči mali túto zimu tri výjazdy, keď sa pod korčuliarmi preboril ľad.

Korčuľovanie na jazerách láka na romantiku, odborníci však upozorňujú na skryté nebezpečenstvá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hasiči mali túto zimu tri výjazdy, keď sa pod korčuliarmi preboril ľad. S mínusovými teplotami lákajú ľudí aj prírodné klziská. Zdanlivo hrubá vrstva nie vždy znamená, že je ľadová plocha bezpečná. Odborníci varujú, aby si ľudia korčuľovanie, najmä na tečúcich vodách, rozmysleli.

Na zamrznutom jazere Ontário v Turci možno vidieť v posledných dňoch desiatky korčuliarov. Ľadovú plochu využívajú rodiny aj miestni hokejisti.

Aj keď prírodné klziská majú svoje čaro, korčuľovanie na nich môže byť podľa odborníkov veľakrát nebezpečné. Desaťcentimetrový ľad nemusí vždy znamenať, že sa pod korčuliarmi ľadová plocha neprepadne.

Rizikám korčuľovania sa na prírodných plochách sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

„Zdržiavanie na zamrznutých vodných plochách je len na vlastné riziko. Vzhľadom na nestabilné počasie a nesúvislú vrstvu ľadu je pohyb najmä na vzdialenejších miestach od brehu nebezpečný,“ upozorňuje hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

„Ideálne sú jazierka alebo niekedy sú to zátopové oblasti, kde voda má tak 25-40 cm hĺbku. Čiže aj keď sa to tam stane, tak to nie je nejaký závažný problém. Čím väčší počet ľudí, tým väčšie riziko, že sa to preborí,“ priblížil Samuel Furka z katedry Fyzikálnej chémie z Prírodovedeckej fakulty UK.

Nebezpečné dutiny

V obci Selice pri Šali, v Senci a vo Zvolene hasiči evidujú prvé prípady. „Počas tohtoročnej zimy vykonali príslušníci HaZZ spolu tri výjazdy priamo súvisiace so záchranou osôb po preborení sa ľadovej plochy,“ priblížil vedúci odd. odborných služieb prezídia HaZZ Pavol Ihnát.

Najnebezpečnejšie sú klziská na tečúcich vodách. Medzi prúdiacou vodou a ľadom je totiž vzduchová dutina. Pre túto medzeru je oveľa väčšie riziko, že sa ľad môže preboriť.

„Ja by som na tečúcu vodu na ľad neodporúčal vychádzať korčuľami. Keď už sa to preborí, tak ten prúd, nech je akokoľvek slabý, tí ľudia sú naobliekaní, tak ich môže stiahnuť, ale ten ľad sa zospodu nedá prebiť,“ skonštatoval Furka.

Dutiny medzi vodou a ľadom hrozia aj v stojatých vodách. Človek si ich môže všimnúť podľa bielych bublín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko