Na hlavný obsah

Kosovčania oddnes už nepotrebujú víza na vstup do krajín schengenskej zóny

V húfoch vyrazili na letisko v Prištine.

Kosovčania oddnes už nepotrebujú víza na vstup do krajín schengenskej zóny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kosovčania v pondelok (1. 1.) v húfoch vyrazili na letisko v Prištine, aby odleteli do niektorej z európskych krajín, informovala agentúra Reuters. Stalo sa tak v deň, keď im skončila vízová povinnosť pri cestách do schengenského priestoru voľného pohybu osôb.

Kosovo bolo posledným štátom západného Balkánu, ktorý stále nemal bezvízový režim pre cesty do Európskej únie.

„Cítim sa teraz voľný ako vták, keď môžem cestovať všade (po Európe),“ povedal novinárom Habib Spahiu, ktorý so synom mieril na dvojdňovú návštevu Viedne. Boli súčasťou skupiny 50 ľudí, ktorí v štátnej lotérii vyhrali vládou platenú cestu pri príležitosti zrušenia bezvízového styku.

S cestujúcimi sa na letisku rozlúčil kosovský premiér Albin Kurti. „Čakali sme príliš dlho. Bola to dlhá nespravodlivosť, ale nakoniec sa nám to podarilo,“ povedal premiér balkánskej krajiny.

Schengenský priestor umožňuje viac ako 400 miliónom ľudí voľne cestovať medzi členskými krajinami bez nutnosti prechádzať hraničnými kontrolami. Jeho plnoprávnymi členmi je 23 štátov EÚ a štyri pridružené krajiny – Nórsko, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko a Island.

Prísne požiadavky členstva aj politické výhrady niektorých členských krajín schengenského priestoru zrušenie bezvízového režimu s Kosovom dlhé roky odďaľovali.

Už v roku 2018 Európska komisia uviedla, že Kosovo splnilo všetky požiadavky. Francúzsko a Holandsko však krok vetovali v obave z novej migračnej vlny. Zhodu našli krajiny EÚ až v novembri 2022, v čase českého predsedníctva v Rade EÚ.

Nádej lepšej budúcnosti

V roku 2008 Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré ho však ďalej považuje za súčasť svojho územia. Kosovo ako suverénny štát uznáva asi polovica štátov OSN. Samostatnosť Kosova naopak neuznáva Rusko, Čína alebo pätica členských štátov EÚ vrátane Slovenska. Podľa Reuters môžu Kosovčania cestovať bez víz do menej ako 20 štátov.

Kosovo patrí k najchudobnejším krajinám v Európe a mnohí z jeho 1,8 milióna obyvateľov vidia v zrušení víz príležitosť, ako získať prácu v EÚ.

„Idem do Nemecka na niekoľko dní, len aby som sa porozhliadol po práci. A potom sa zase vrátim, aby som požiadal o pracovné vízum,“ povedal pri čakaní na palubnú vstupenku stavebný robotník, ktorý odmietol uviesť svoje meno.

Kosovská vláda požiadala občanov, aby nezneužívali pravidlá, podľa ktorých môžu ľudia v schengene zostať až 90 dní počas 180-dňového obdobia. Zdôraznila, že hľadať prácu v schengenskom priestore nesmú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet