Na hlavný obsah

Prelom v srbsko-kosovských vzťahoch: Srbsko začne uznávať značky áut registrovaných Kosovom

Kosovo uznáva ako suverénny štát približne polovica štátov OSN.

Prelom v srbsko-kosovských vzťahoch: Srbsko začne uznávať značky áut registrovaných Kosovom
Ilustračná snímka - auto s kosovskou registráciou. Foto: Profimedia

Po rokoch sporov začne Srbsko od 1. januára uznávať značky áut s kosovskou registráciou. Podľa srbských médií to uviedol vedúci úradu srbskej vlády pre Kosovo Petar Petkovič.

Tým sa zrejme ukončí spor, ktorý bol v posledných mesiacoch zdrojom napätia medzi Prištinou a Belehradom. Tento krok privítala Európska únia.

V komentári k pondelňajšiemu (25. 12.) rozhodnutiu Petkovič pre srbský štátny rozhlas a televíziu RTS uviedol, že ho motivovala snaha „uľahčiť život Srbom v Kosove“ a umožniť im „voľný pohyb“. Zdôraznil, že nejde o popretie predchádzajúceho postoja Belehradu, ktorý neuznáva nezávislosť jednostranne vyhlásenú Kosovom v roku 2008.

Doteraz mohli vozidlá z Kosova prekračovať hranice do Srbska len pod podmienkou, že si na svoje poznávacie značky nalepia nálepku so štátnym znakom. Kosovské orgány postupovali podobne aj v prípade srbských poznávacích značiek, ktoré odkazovali na srbskú zvrchovanosť nad Kosovom.

Spor o registračné značky je už dlho zdrojom napätia, najmä na severe Kosova, kde žije srbská menšina. Snahy vlády v Prištine prinútiť kosovských Srbov, aby zaregistrovali svoje vozidlá u tamojších kosovských orgánov, viedli k viacerým demonštráciám a blokádam ciest.

Zhoršenie napätej situácie

V novembri minulého roka to viedlo aj k tomu, že kosovskí Srbi sa prestali podieľať na riadení kosovských inštitúcií, čo ešte zhoršilo už aj tak napätú situáciu v oblasti.

V posledných týždňoch Priština informovala, že záujemcovia zo severného Kosova zaregistrovali viac ako tritisíc svojich vozidiel. Petkovič to nepriamo potvrdil, keď povedal, že kosovskí Srbi by v opačnom prípade jednoducho nemohli fungovať v bežnom živote.

Srbsko sa zaviazalo uznať kosovské poznávacie značky v roku 2011 v rámci dohody sprostredkovanej Európskou úniou, ale nikdy ju neuviedlo do praxe, pripomína N1.

Hovorca Európskej komisie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Peter Stano uviedol, že rozhodnutie Belehradu formálne uznať kosovské registračné značky je „pozitívnym krokom“ v procese normalizácie vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. Povedal, že EÚ teraz očakáva, že Priština bude odpovedať recipročne.

Belehrad stratil kontrolu nad Kosovom v roku 1999. Vtedy nálety NATO ukončili ozbrojený konflikt v regióne a prinútili srbské sily stiahnuť sa. V roku 2008 Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré ho naďalej považuje za súčasť svojho územia.

Kosovo uznáva ako suverénny štát približne polovica štátov OSN. Väčšina z približne 50-tisíc Srbov žijúcich v severnom Kosove zostáva lojálna Srbsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet