Na hlavný obsah

Kostol v Žiline prišiel o strechu, skúsení zlodeji ju rozkrádali dva mesiace

Jeho oprava nebude jednoduchá.

Kostol v Žiline prišiel o strechu, skúsení zlodeji ju rozkrádali dva mesiace
Na snímke Kostol sv. Barbory v Žiline. Foto: RTVS

Na Kostole sv. Barbory v Žiline ukradli strechu. Malo ísť o skúsených zlodejov, ktorí ju profesionálne odstránili zo strany kostola, ktorá nie je vidieť z ulice. Nejde o prvý takýto prípad v Žiline.

Správca kostola si všimol zatečené stropy. Zavolal pamiatkarov, ktorí našli chýbajúcu strešnú krytinu. „Určite to mali dobre vymyslené, pretože to je priestor, kde bežne nevidno z ulice. Tam nie je vlastne priamy výhľad na časť strechy, ktorú rozobrali,“ uviedol rektor Kostola sv. Barbory v Žiline Benedikt Róbert Hajas.

Medenú strechu rozkrádali postupne dva mesiace. Časť, ktorú ukradli, zakryli plastovou fóliou, aby zatiaľ nezatekala. Odborníci hovoria, že takúto fyzicky náročnú prácu vo výškach by zvládli len skúsení profesionáli.

„Výška spôsobenej škody na teraz ešte nebola presne vyčíslená. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Žiline v súvislosti s uvedenou udalosťou začal trestné stíhanie vo veci zločinu krádeže,“ priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Žiline Zuzana Šefčíková.

Ukradnutej streche na kostole v Žiline sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Martin Do:

Oprava škôd nebude jednoduchá, keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku. Rekonštrukciou budú musieť prejsť drevený krov strechy či vnútorná omietka.

„V prípade, že sú poškodené omietky, na ktorých je nejaká výzdoba alebo povrch je nejakým spôsobom ušľachtilý, tak vstupujú do procesu reštaurátori. Reštaurátorské práce sú, samozrejme, finančne najnáročnejšie,“ uviedol odborný referent Krajského pamiatkového úradu v Žiline Vladimír Majtan.

Nejde o prvý prípad takejto krádeže

Pamiatkari poukazujú aj na to, že nejde o prvý prípad krádeže tohto druhu. V minulosti zmizla strecha aj na historickej budove Žilinskej univerzity. No zlodejov polícia doposiaľ nevypátrala. Takáto ukradnutá strecha sa však nedá použiť dvakrát a končí v zberných dvoroch.

„Aj ich cena, teraz už ako odpad, je v konečnom dôsledku omnoho nižšia, keď sa odovzdá vo výkupni, ako je výška spôsobenej škody,“ skonštatovala predsedníčka Asociácie nezávislých spracovateľov druhotných surovín Katarína Špačková.

V prípade chytenia a usvedčenia hrozí páchateľovi trojročné až desaťročné väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny