Na hlavný obsah

Z účtu obce Kojšov zmizli peniaze. Starostka podala trestné oznámenie

Nateraz neznámy páchateľ z neho neoprávnene vybral tisíce eur.

Z účtu obce Kojšov zmizli peniaze. Starostka podala trestné oznámenie
Na snímke kríž v obci Kojšov. Foto: RTVS

Obecný účet v Kojšove (okres Gelnica) sa stal terčom útoku. Nateraz neznámy páchateľ z neho neoprávnene vybral tisíce eur.

„Podala som trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a je to v konaní. Nebudem k tomu poskytovať viac informácií, keďže to rieši polícia,“ povedala starostka obce Kojšov Tatiana Andrašková (KDH) s tým, že majú podozrenie na hekerský útok.

Na prípad zmiznutých obecných peňazí sa pozrela redaktorka Marie Balážová Melníková v Správach RTVS:

“Spišskonovoveskí kriminalisti nateraz vec preverujú ako podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku,“ potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Lenka Ivanová.

Polícia zatiaľ netuší, kto zneužil verejné peniaze. “Po získaní zhromaždení a vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov a podkladov bude vo veci rozhodnuté o ďalšom postupe. Doposiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej konkrétnej osobe,“ doplnila Ivanová.

Ako sa brániť?

Odborník na IT technológie radí, ako sa klient môže uchrániť pred tým, aby sa mu niekto nabúral do účtu.

“Klient určite nemá odovzdávať akékoľvek údaje o svojom bankovom účte, taktiež prístupové údaje a údaje o kreditnej karte niekomu inému,“ odporučil odborník na IT Ivan Sejut.

Treba, aby mal klient aktivovanú dvojitú autentifikáciu platieb. „Ak zadám nejakú platbu, tak ju dodatočne potvrdzujem pomocou SMS kódu, alebo pomocou kódu, ktorý zadám do mobilného tokenu. Prípadne potvrdím odtlačkom prstov v mobilnom telefóne,“ doplnil Sejut.

Ako sme sa od starostky Kojšova dozvedeli, zmiznuté peniaze z obecného účtu mali pripravené na rozvoj obce. Ich krádež základný chod dediny neohrozí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny