Na hlavný obsah

Len zvýšenie počtu študentov medicíny nestačí, tvrdia odborári. Mladí lekári vidia iný závažný problém

Stretla sa s ním aj lekárka v príprave Mária Bukovinská.

Len zvýšenie počtu študentov medicíny nestačí, tvrdia odborári. Mladí lekári vidia iný závažný problém
Študentka medicíny počas praxe v ambulancii. Foto: RTVS

Len zvýšenie počtu študentov medicíny nestačí na to, aby sme na Slovensku mali dosť lekárov. Tvrdí to Lekárske odborové združenie (LOZ).

Univerzity ich budú môcť od nového akademického roka prijať o 150 viac. To však podľa odborárov nie je zárukou, že ostanú na Slovensku. Mnohých totiž odrádza dlhé atestačné štúdium.

Mária Bukovinská vyštudovala na lekárskej fakulte v Olomouci. Po ukončení vysokoškolského štúdia sa vrátila na Slovensko. Chce liečiť ochorenia nosa, uší či krku. Musí si však urobiť päťročnú špecializáciu a absolvovať dvojročnú prax.

„Najväčším problémom nám všetkým mladým lekárom príde hlavne tá dĺžka atestačného vzdelávania mimo domovské pracovisko, čo je tých 24 mesiacov. Ten termín, ktorý som dostala, bol až v júli 2027. To znamená, že po dvoch rokoch by som skončila túto dvojročnú stáž v júli 2029,“ priblížila lekárka v špecializačnej príprave Mária Bukovinská.

Téme sa vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Na Slovensku dva roky, v Čechách polroka

Mladí lekári môžu absolvovať prax vo výučbových pracoviskách nemocníc v Bratislave, Martine, Ružomberku a Košiciach. A tie kapacitne nestačia.

„Na Slovensku je to 24 mesiacov, v Česku polroka. Príde nám to neprimerané. Je to jednak komplikácia pre samotných lekárov, ktorí musia odchádzať zo svojich nemocníc, čiže zostáva v nemocniciach na oddelení menšie množstvo lekárov. Ďalší problém je finančná náročnosť,“ hovorí predsedníčka sekcie Mladí ORL Slovenská spoločnosť pre ORL Diana Horvát Hrisenková.

Lekárski odborári vyzývajú rezort zdravotníctva, aby upravil atestačné vzdelávanie. Podľa Petra Visolajského je zdĺhavé a vyháňa mladých lekárov do zahraničia.

„My za veľké peniaze tých nových lekárov vychováme, zaplatíme im lekárske fakulty, aby tu vyštudovali a ten lekár, keď tu vznikne a stane sa z neho doktor, sa radšej ide atestovať do Čiech, lebo tam je to jednoduchšie,“ vysvetlil Visolajský.

Z kvality by neubudlo

Ak by sa atestačné štúdium skrátilo, podľa odborárov by to kvalitu budúcich lekárov neovplyvnilo. „Je to v zahraničí, funguje to. Vidíte, kde je slovenská medicína, kde je zahraničná medicína. Keď to funguje tam, prečo by to nefungovalo tu. My nemáme hlúpejších ľudí, že ich treba učiť dlhšie,“ dodal podpredseda LOZ Miroslav Mendel.

„Dĺžka atestácií na Slovensku je porovnateľná so štandardom Európskej únie, resp. s odporúčaniami Európskej únie lekárskych špecialistov,“ priblížila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Rezort zdravotníctva pracuje na zmene obsahu a dĺžky štúdia 116 lekárskych špecializácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko