Na hlavný obsah

Ľudia si myslia, že jeme iba šaláty. Aj preto by sa mali zapojiť do Veganuára, tvrdí predsedníčka vegánskej spoločnosti

Rastlinná strava má podľa nej množstvo výhod.

Ľudia si myslia, že jeme iba šaláty. Aj preto by sa mali zapojiť do Veganuára, tvrdí predsedníčka vegánskej spoločnosti
Predsedníčka Slovenskej vegánskej spoločnosti Katarína Chaparro. Foto: RTVS

Do takzvaného Veganuára sa každoročne zapája čoraz viac ľudí. Chcú si na mesiac vyskúšať, aké je to stravovať sa bez využitia živočíšnych produktov.

„Cieľom projektu je, aby si ľudia skúsili vegánstvo aspoň na mesiac, zistili, ako sa pri takomto stravovaní cítia a vyskúšali nové chute,“ priblížila predsedníčka Slovenskej vegánskej spoločnosti Kristína Chaparro.

Ľudia majú podľa nej často predsudky voči vegánom práve preto, lebo čisto rastlinnú stravu ešte nevyskúšali.

„Väčšinou si myslia, že jedávame iba šaláty a ‚burinu‘, ale rastlinná strava je naozaj veľmi verzatilná. Je najmä o strukovinách, obilninách, zelenine a orieškoch. Dnes sa dá zveganizovať už naozaj čokoľvek, čo máme radi,“ povedala.

Motivátorom je život zvierat a zdravie

Veganuár vznikol v roku 2014 v Spojenom Kráľovstve. Zatiaľ čo vtedy sa do neho zapojilo približne štyritisíc ľudí z celého sveta, vlani ich bolo už okolo 700-tisíc. „Kampaň trvá celý rok, ale primárnym mesiacom je január,“ dodala Chaparro.

Najväčším motivátorom mnohých ľudí zapojiť sa do tejto kampane je podľa nej život zvierat. „ľudia často nevedia, že nielen mäsový, ale aj mliečny a vaječný priemysel majú na svedomí veľmi kruté praktiky,“ vysvetlila.

Ďalšou motiváciou je zdravie. Správne zvolená rastlinná strava môže podľa Chaparro veľmi dobre pôsobiť na ľudské zdravie. „Vegánska strava môže pôsobiť preventívne pri civilizačných ochoreniach, ako napríklad cukrovka druhého typu, Alzheimerova choroba či srdcovocievne ochorenia,“ priblížila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko