Na hlavný obsah

MSJ: Severské derby vo finále sa neuskutoční, Američania otočili stav stretnutia a zahrajú si o titul

Česi a Fíni si zahrajú o bronz.

MSJ: Severské derby vo finále sa neuskutoční, Američania otočili stav stretnutia a zahrajú si o titul
Americkí hokejisti sa tešia z výhry. Foto: TASR/AP

Vo finále hokejových MS hráčov do 20 rokov sa stretnú hokejisti Švédska a USA. Američania zvíťazili v druhom štvrtkovom (4. 1.) semifinálovom zápase v Göteborgu nad Fínskom 3:2, hoci prehrávali 0:2. Rozhodujúci gól strelil v 57. minúte Cutter Gauthier. Švédi si finálovú účasť vybojovali po triumfe nad Českom 5:2.

Pre Američanov to bude prvé finále od roku 2021, pričom na konte zatiaľ majú päť titulov majstrov sveta v tejto vekovej kategórii. Švédi hrali vo finále MS „20“ zatiaľ naposledy v roku 2018, keď prehrali s Kanadou.

Zlato získali dvakrát – v rokoch 1981 a 2012. USA a Švédsko sa vo finále stretli v roku 2013, keď triumfoval zámorský tím. Fínov čaká súboj o bronzové medaily s Čechmi, ktorí podľahli Švédom 2:5.

Fíni mali sľubný vstup do semifinálového zápasu, keď využili individuálnu chybu Američanov a Keskinen otvoril skóre – 0:1. V herne vyrovnanej prvej tretine pridali aj druhý gól, o ktorý sa v 13. minúte postaral Kumpulainen tečom strely Kärkiho – 0:2.

Američania v druhej tretine zvýšili tempo a viackrát dostali Fínov pod tlak. Tí v 33. minúte doplatili na prvé vylúčenie v zápase a Snuggerud strelou bez prípravy upravil na 1:2. O štyri minúty už bolo vyrovnané, keď jednu z mnohých ofenzívnych kombinácií USA zakončil nepokrytý Smith – 2:2.

Fíni v tretej tretine vyrovnali hru, no napokon pykali aj v druhom oslabení. Tlak Američanov v 57. minúte vyústil do strely Gauthiera, na ktorú brankár Kokko nedosiahol – 3:2.

Česi strieborné kovy neobhája

Lepší vstup do do prvého semifinálového zápasu mali Česi, ktorí išli do vedenia v 7. minúte gólom Melovského. Švédi vyrovnali o päť minút neskôr, keď strela obrancu Lidsteina prepadla brankárovi Hrabalovi cez lapačku. Švédi si v úvode druhej tretiny vytvorili tlak a Sandin-Pellikka prestrelil Hrabala – 2:1.

Až v 26. minúte rozhodcovia prvýkrát vylučovali a Willanderovu hru vysokou hokejkou potrestal Cibulka – 2:2. Aj Švédi skórovali počas svojej prvej presilovky, ku ktorej sa dostali až v 45. minúte.

Tretíkrát v zápase ich poslal do vedenia obranca Lekkerimäki, na ktorého o šesť minút nadviazal Östlund, ktorý po výbornej prihrávke Lidsteina ušiel českej defenzíve a z úniku upravil na 4:2. Česi sa v snahe zvrátiť skóre nevyhli chybám a Lekkerimäki v 54. minúte uzavrel na konečných 5:2.

Na výsledku už nič nezmenila ani hra českého tímu so šiestimi korčuliarmi. Jedným z čiarových rozhodcov duelu bol Slovák Oto Durmis.

Juniorský šampionát vyvrcholí sobotňajším (6. 1.) zápasom o bronzové medaily (od 15.00 SEČ) a večerným finále (19.30). Slovenská reprezentácia na ňom obsadila konečné 6. miesto po tom, čo vo štvrťfinále prehrala s Fínskom 3:4 po predĺžení.

Švédsko – Česko 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

Góly: 12. Lindstein (Edstrom), 23. Sandin-Pellikka (Salomonsson), 46. Lekkerimäki (Sandin-Pellikka, Wahlberg), 52. Östlund (Lindstein, Willander), 54. Lekkerimäki (Östlund, Stenberg) – – 7. Melovský (Redlich, Šalé), 28. Cibulka (Bareš, Rymon)

USA – Fínsko 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)

Góly: 33. Snuggerud (Casey, Smith), 37. Smith (Perreault, Chesley), 57. Gauthier (Hutson, Brindley) – 2. Keskinen (Männistö), 13. Kumpulainen (Kärki, Bau)

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport