Na hlavný obsah

Národnú galériu Abcházska zachvátili plamene. Zhoreli tisícky obrazov

Zachrániť sa podarilo asi 150 diel.

V Suchumi, metropole Abcházska, vypukol požiar v národnej galérii. Zhoreli tisíce obrazov, uviedol v nedeľu (21. 1.) ruský spravodajský server Meduza s odvolaním sa na miestne úrady.

Požiar v budove, v ktorej sa národná obrazová galéria nachádza, vypukol v noci na nedeľu na druhom podlaží. S plameňmi bojovalo 11 hasičských jednotiek, kým sa oheň podarilo uhasiť, uviedlo miestne ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Podľa predbežných údajov zhoreli tisícky obrazov. „Dá sa povedať, že zhorelo všetko. Na druhom podlaží budovy sa nachádzali zbierky národnej obrazovej galérie, viac ako štyritisíc diel. Medzi nimi skoro 300 prác Alexandra Čačby-Šervašidzeho (maliara a grafika z abcházskej kniežacej dynastie, ktorý zomrel v monackom exile vo veku 101 rokov – pozn. ČTK). Je to nenahraditeľná strata,“ povedala ministerka kultúry Dinara Smyrová.

Neskôr spresnila, že asi 150 diel sa podarilo zachrániť. Pokračuje pátranie v ruinách, kde pracovníci národnej galérie Abcházska nachádzajú časti obrazov.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že ako jednu z možných príčin požiaru zvažuje podpaľačstvo. Šéf neuznávaného štátu Aslan Bžanija nariadil generálnej prokuratúre starostlivo vyšetriť príčiny požiaru.

Abcházsko sa s ruskou pomocou odtrhlo od Gruzínska, ale jej nezávislosť okrem Ruska uznala len hŕstka štátov. Gruzínsko vzhľadom na prítomnosť ruských vojsk považuje Abcházsko za okupované územie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet