Na hlavný obsah

Nemecko zverejnilo štatistiku o žiadateľoch o azyl. Vlani za ich počet zvýšil o vyše polovicu

Ide o vyše 350-tisic ľudí.

Nemecko zverejnilo štatistiku o žiadateľoch o azyl. Vlani za ich počet zvýšil o vyše polovicu
Rad pred centrálnym registračným centrom pre žiadateľov o azyl v Berlíne. Foto: TASR/AP

Počet žiadateľov o azyl v Nemecku v minulom roku vzrástol o 51,1 percenta. O azyl tam požiadalo vyše 350-tisíc ľudí, uviedol v pondelok (8. 1.) nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov. Informovala o tom agentúra AP.

Najviac žiadateľov o azyl, vyše 100-tisíc, pochádzalo zo Sýrie. Ďalších 62 624 žiadateľov prišlo z Turecka a 53 582 tvorili Afganci, dodal nemecký úrad.

Tieto počty sú stále nižšie ako tie v rokoch 2015 až 2016, keď do Nemecka prišlo viac než milión migrantov. Väčšinou vtedy pochádzali zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

„Údaje o azylantoch v roku 2023 ukazujú, že musíme dôsledne pokračovať v našej snahe obmedziť nelegálnu migráciu. Chránime ľudí pred vojnou a terorizmom. Našu krajinu však musia opustiť tí, ktorí ochranu nepotrebujú,“ uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Prísnejšie opatrenia

Vlani v novembri sa nemecký kancelár Olaf Scholz dohodol s premiérmi spolkových krajín na zavedení prísnejších opatrení na obmedzenie počtu prichádzajúcich migrantov. Dohodli sa napríklad na zrýchlení azylových konaní či obmedzení sociálnych príspevkov pre žiadateľov o azyl. Scholz spolkovým krajinám tiež prisľúbil viac financií na riešenie migrácie.

Vláda v Nemecku sa tiež snaží o uľahčenie procesu deportácie neúspešných žiadateľov o azyl a sprísnenie trestov pre prevádzačov.

Nemecko zároveň v októbri zaviedlo kontroly na hraniciach s Poľskom, Českom a Švajčiarskom. Už od septembra 2015 vykonáva aj kontroly hraniciach s Rakúskom, zatiaľ majú platiť do 11. mája 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet