Na hlavný obsah

Neoslavovali len príchod nového roka, ale aj prírastky do rodín. Prvé dieťa sa narodilo niekoľko sekúnd po polnoci

Spolu so začiatkom roka 2024 prišli na svet aj deti.

Neoslavovali len príchod nového roka, ale aj prírastky do rodín. Prvé dieťa sa narodilo niekoľko sekúnd po polnoci
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Niektoré rodiny okrem nového roka oslavovali aj prírastky do rodín. Spolu so začiatkom roka 2024 prišli na svet aj deti. Prvé dieťa sa narodilo len niekoľko sekúnd po polnoci.

V bratislavskom Sanatóriu Koch sa narodilo prvé dieťa v roku 2024, a to nie len v rámci Bratislavy, ale v rámci celého Slovenska. Ella prišla na svet len 40 sekúnd po polnoci.

Na prvých novorodencov v roku 2024 sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Karolína Janičíková:

„Je to dievčatko porodené spontánne, záhlavím, bez komplikácií. Váži 3 870 gramov, meria 52 centimetrov a má sa dobre,“ uviedla primárka novorodeneckého oddelenia Sanatória Koch v Bratislave Mária Uherková.

Necelú hodinu po polnoci prišlo na svet dieťa v levickej nemocnici. „Mathias s mierami 3 470 g a 50 cm sa narodil 1. januára 2024 o 00:52 hod. po spontánnom pôrode. Mamička aj chlapček sú v poriadku a v dobrom zdraví,“ potvrdila hovorkyňa spoločnosti AGEL SK Eva Peterová.

Prvý novonarodený Banskobystričan v roku 2024 uzrel svet tri minúty po šiestej ráno. Malého Matea spolu s mamou navštívil v nemocnici aj primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

„Rodičom blahoželám, prajem im najmä pevné zdravie, šťastie a veľa lásky. Verím, že z malého Matea vyrastie hrdý Banskobystričan,“ zablahoželal primátor.

Deti prišli na svet aj na východe

Na východe Slovenska v Prešove prišla s novým rokom na svet aj malá Eliška. „Prvá Prešovčanka je zároveň prvým bábätkom, ktorému pomohli na svet zdravotníci na gynekologicko-pôrodníckom oddelení prešovskej nemocnice. Narodila sa o 4:08 ráno a mala miery 3 280 gramov a 51 cm,“ uviedla PR manažérka FNsP J. A. Reimana v Prešove Martina Pavliková.

Prvým dieťaťom, ktoré sa narodilo v Košiciach, bola Andrejka. Keďže na svet prišla predčasne, preložili ju na oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Krátko po nej sa narodilo druhé dieťa menom Lana.

„Pôrod bol veľmi rýchly. Som veľmi spokojná, cítim sa ako by som ani nerodila. Prvého máme chlapčeka, trojročného Maxima, a toto je naše druhé bábätko a volá sa Lana,“ uviedla matka.

„Bola to ukážková pacientka, ktorú si pochvaľovali aj sestričky. Zaobišlo sa to bez akéhokoľvek poranenia. Pacientka si to už s úsmevom užíva, je na nohách a plne mobilizovaná,“ skonštatoval gynekológ Vladimír Kraus z Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko