Na hlavný obsah

Hrá videohry, má andulky aj posilňovňu: Breivikovi, ktorý zabil 77 ľudí, však niečo chýba. Opäť preto žaluje štát

Väznený je držaný v izolácii, kontakt má iba so svojim právnikom.

Hrá videohry, má andulky aj posilňovňu: Breivikovi, ktorý zabil 77 ľudí, však niečo chýba. Opäť preto žaluje štát
Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik. Foto: TASR/AP

V Nórsku sa v pondelok (8. 1.) začína proces, ktorý sa bude zaoberať novou žalobou väzneného pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika na nórsky štát. Ten podľa neho pošliapava jeho ľudské práva, keď ho drží v izolácii. Pri atentátoch v júli 2011 zabil Breivik 77 ľudí.

Teraz 44-ročný ultrapravicový radikál bol za teroristické útoky odsúdený v auguste 2012 na 21-ročný trest odňatia slobody, ktorý môže byť predlžovaný až na doživotie. Po celý čas je držaný v samoväzbe, kontakt má povolený v podstate iba so svojím právnikom Öysteinom Storrvikom a s väzenskými dozorcami, uvádza nórsky list Verdens Gang.

Podľa Breivika je 12 rokov izolácie dosť a teraz treba urobiť niečo pre to, aby sa mohol stretávať a komunikovať s inými ľuďmi. „To je základná otázka. Odsúdili sme niekoho na doživotie bez možnosti nadviazať ľudské vzťahy, kým zomrie?“ pýta sa advokát Storrvik.

K dispozícii má počítačové hry, posilňovňu

Cela, kde si Breivik odpykáva trest v posledných dvoch rokoch, sa nachádza vo väznici v Ringerike. Odsúdený má k dispozícii televíznu miestnosť s počítačovými hrami, kuchynku či posilňovňu. Väznica dokonca vyhovela Breivikovmu želaniu mať zviera. Zaobstarala mu tri andulky, ktoré môžu po cele voľne poletovať, uvádza Verdens Gang.

Okrem izolácie sa Breivik dlhodobo sťažuje aj na cenzúru listov, ktoré by rád posielal z väzenia. Podľa väzenských úradov hrozí, že by extrémista mohol inšpirovať ďalších ľudí k spáchaniu podobných krvavých činov.

V roku 2017 nórsky odvolací súd rozhodol, že Nórsko neporušuje pri Breivikovom väznení ľudské práva. Zvrátil tak verdikt súdu prvej inštancie z roku 2016, ktorý uznal niektoré Breivikove sťažnosti a označil jeho držanie v izolácii za neľudské a ponižujúce.

Na konci júla 2011 Breivik vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko na to postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya.

V roku 2022 súd zamietol Breivikovu žiadosť o podmienečné prepustenie s odôvodnením, že z jeho strany stále hrozí páchanie násilia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet