Na hlavný obsah

Novela zákona o múzeách a galériách bude mať dosah na ich vedenie. Riaditeľov by bolo možné odvolať bezdôvodne

Rezort kultúry popiera zásah do nezávislosti týchto inštitúcií.

Novela zákona o múzeách a galériách bude mať dosah na ich vedenie. Riaditeľov by bolo možné odvolať bezdôvodne
Ilustračná snímka - Múzeum Martina Benku. Foto: RTVS

Do parlamentu mieri novela zákona o múzeách a galériách. Umožní okamžité výmeny vo vedení kultúrnych inštitúcií. Zástupcovia múzeí a galérií sa obávajú, že návrhy v novele posilňujú vplyv štátu. Taktiež, že sú v rozpore s tým, na čom doteraz pracovali. Vyzývajú politikov, aby navrhované zmeny zastavili.

Návrh novely zákona po konzultácii s ministerstvom kultúry podali koaliční poslanci. Zmeny by mali nastať najmä v obsadzovaní manažérskych postov. Menovanie riaditeľov múzeí a galérií by tak bolo plne v kompetencii zriaďovateľov. Teda, ministerstva kultúry, samosprávneho kraja, alebo mesta.

„Je úplne logické, že keď je niekto zriaďovateľ a má plnú zodpovednosť za fungovanie, mal by mať nejaké personálne oprávnenie,“ povedal predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko.

O novej novele zákona o múzeách a galériách zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Andrea Šuvadová:

Zmeny v novele zákona o múzeách a galériách podľa bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej posilňujú vplyv štátu na kultúrne inštitúcie.

„Mení a ruší verejné vypočutie. Ruší päťročný mandát štatutárov, čo ich môže zneistiť a je veľmi podstatné, že v návrhu novely sa objavuje možnosť odvolať štatutára bezdôvodne,“ ozrejmila bývalá poverená ministerka kultúry Silvia Hroncová.

„Ono to nie je celkom bez udania dôvodu. Lebo to odvolanie nemusí byť, že sú tam nejaké finančné problémy. Ten riaditeľ nespĺňa povedzme moje predstavy ako nadriadeného a ja ako zriaďovateľ som zodpovedný za to, kto tú inštitúciu vedie, o tom je ten návrh zákona,“ priblížil člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek.

„Ukázalo sa, že keď boli nejaké verejné vypočutia, zloženie ľudí bolo pochybné. Stáva sa, že niekedy sa tam dostávajú ľudia, ktorí zlyhávajú a vtedy má zriaďovateľ zasiahnuť,“ uviedol Roman Michelko.

Zväz múzeí na Slovensku

Podľa Zväzu múzeí na Slovensku navrhované zmeny oslabujú kvalitu a odbornosť inštitúcií. „Cieľom verejného vypočutia kandidátov bola participácia odbornej verejnosti pri výberovom konaní prostredníctvom otázok kladených uchádzačom a preverenie ich odborných znalostí,“ pripomenul člen predstavenstva Zväzu múzeí na Slovensku Róbert Gregor Maretta.

„Neexistuje žiadny racionálny dôvod, prečo by tento legislatívny návrh mal oslabovať nezávislosť kultúrnych inštitúcií, ktoré sa v plnej miere financujú z prostriedkov štátneho rozpočtu. Ministerstvo kultúry SR musí dohliadať na realizáciu štátnej kultúrnej politiky vo všetkých organizáciách vo svojej pôsobnosti,“ uviedlo v písomnom stanovisku ministerstvo kultúry.

Ak by novela prešla, účinnosť by nadobudla od 1. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko