Na hlavný obsah

Novoročné výpredaje sú v plnom prúde. Analytička radí, ako im nepodľahnúť a nakupovať s rozumom

Podľa Evy Sadovskej je dôležitejšia kvalita nad kvantitou.

Novoročné výpredaje sú v plnom prúde. Analytička radí, ako im nepodľahnúť a nakupovať s rozumom
Zľava ilustračná snímka výkladu v obchode a analytička Eva Sadovská. Foto: TASR/Martin Baumann a RTVS/koláž RTVS

Aj keď ich poznáme ako novoročné či januárové výpredaje, podľa analytičky Evy Sadovskej začínajú už v decembri krátko po sviatkoch a trvajú do polovice februára. Dôležité je podľa nej nenechať sa vysokými zľavami zlákať a nakupovať s rozumom.

V tzv. novoročných výpredajoch obchody ponúkajú vysoké zľavy na oblečenie, obuv, spotrebiče alebo elektroniku. „Nie vždy sa to vysoké percento, ktoré vidíme vo výkladoch, vzťahuje na všetok tovar v obchode,“ upozornila Sadovská.

Ľudí tiež môže zmýliť, že obchody často uvádzajú maximálnu zľavu, dodala. „V obchode ale nájdete aj tovar s nižšou zľavou, než uvádzajú vo výkladoch,“ uviedla analytička.

„Na novoročné výpredaje väčšinou vyčkávajú ľudia, ktorí si pod stromčekom našli rôzne poukážky alebo hotovosť. Ďalej sú to tí, ktorí dlhodobo sledujú daný produkt a vedia, že normálne má vyššiu cenu ako v tomto období,“ vysvetlila analytička.

Kvalita nad kvantitou

Výpredajom podľa nej často podľahnú aj tí, ktorí kúpené produkty nepotrebujú, no nechajú sa zlákať zvýšenou zľavou. „To ale nie je úplne ideálne,“ povedala s tým, že aj pri nakupovaní vo výpredajoch by malo platiť pravidlo kvalita nad kvantitou.

„Oveľa dôležitejšie je si kúpiť kvalitnejší kúsok, ktorý je v zľave, ale vieme, že ho vynosíme. Treba nakupovať s rozumom,“ uviedla analytička Sadovská.

V porovnaní decembrových cien s januárovými v priebehu viac ako desiatich rokov analytici zistili, že najvýraznejšie klesajú ceny obuvi a oblečenia. „Ukazuje sa tiež, že dámsky sortiment je vo výraznejších zľavách ako napríklad detský alebo pánsky,“ priblížila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika