Na hlavný obsah

Začali sa povianočné výpredaje. Dávajte si pozor na falošné zľavy

Nemáme zákon, ktorý upravuje umelé zvyšovanie cien.

Začali sa povianočné výpredaje. Dávajte si pozor na falošné zľavy
Ilustračná snímka - výpredaje. Foto: RTVS

Začali sa povianočné výpredaje. Niektoré ponuky však môžu vyzerať príliš lákavo na to, aby boli skutočné. Zákon na Slovensku umelé navyšovanie cien produktov pred ich zľavnením priamo neupravuje. Právnik si myslí, že takýto postup môže byť – napriek tomu – nekalou praktikou.

Zníženie cien o desiatky percent pre najrozličnejšie druhy tovarov lákajú mnohých. Niektorí nakupujúci po výhodných ponukách siahnu, iní sú skeptickejší.

Slovensko zatiaľ neprijalo zákon, ktorý priamo upravuje umelé navyšovanie cien produktov pred ich zľavnením. Novela Zákona o ochrane spotrebiteľa je v parlamente. Poslanci o nej budú rokovať začiatkom budúceho roka. Nové pravidlá, ktoré prinesie, sú súčasťou spotrebiteľského kódexu, ktorý pripravila Európska únia.

Povianočným výpredajom sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiáš:

„Medzi tieto nové povinnosti má patriť napríklad povinnosť uvádzať najnižšiu cenu, ktorú si predajca účtoval posledných 30 dní pred poskytnutím zľavy,“ priblížil právny poradca spotrebiteľskej organizácie dTest Jan Šůra.

Právnik však dodáva, že za určitých podmienok by sa umelé zvýšenie ceny pred zľavnením nesmelo aj dnes. Spotrebiteľom v prípade podozrenia odporúča obrátiť sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI).

„Vieme na základe cenovej evidencie overiť, či informácia, ktorú uvádza spotrebiteľovi, je pravdivá a či tá zľava je takou zľavou, akú on deklaruje,“ skonštatoval vedúci odboru ochrany spotrebiteľa SOI Marián Jargaš.

Ľudia v stredu (27. 12.) do nákupných centier prišli aj preto, aby vymenili alebo vrátili nevhodné darčeky. Kým niektorí pri reklamáciách ostávajú verní papierovým bločkom, iní využívajú aplikácie obchodníkov.

Finančná správa nedávno predstavila svoju mobilnú aplikáciu, ktorá by mala odkladanie pokladničných dokladov uľahčiť. Zákazníci si v nej bločky nielen uložia, ale môžu si aj overiť ich pravosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika