Na hlavný obsah

Okupovaný Doneck sa stal terčom ostreľovania. Zomrelo pri ňom najmenej 25 ľudí

Moskva viní Ukrajinu, Kyjev sa k útoku nevyjadril.

Okupovaný Doneck sa stal terčom ostreľovania. Zomrelo pri ňom najmenej 25 ľudí
Po ostreľovaní ukrajinského Donecka zahynuli desiatky ľudí. Foto: TASR/AP

Najmenej 25 ľudí zahynulo a ďalších 20 utrpelo zranenia pri ostreľovaní Donecka. Na platforme Telegram to uviedol Denis Pušilin, Moskvou dosadený šéf časti okupovanej ukrajinskej Doneckej oblasti.

Za úder sú podľa neho zodpovedné ukrajinské ozbrojené sily. Kyjev sa k udalosti nevyjadril a zahraničné agentúry uviedli, že tvrdenia úradov nemožno bezprostredne overiť.

Útok mieril na tržnicu na doneckom predmestí Textilščik, uviedol Moskvou dosadený starosta okupovaného východoukrajinského mesta Alexej Kulemzin. Miesto je bežne plné ľudí a nachádza sa tam veľa obchodov, dodal.

Na mieste stále pracujú záchranné zložky, uviedol Pušilin. Medzi zranenými sú podľa neho dve deti. Niektorí zo zranených sú vo vážnom stave.

Na sociálnych sieťach sa podľa ruskojazyčného serveru BBC objavili zábery poničených budov a áut a tiel ležiacich v uliciach. Podobné snímky na mieste obstarali fotografi agentúry Reuters. Predbežné údaje podľa Pušilina ukazujú na útok delostreleckou muníciou kalibru 152 a 155 milimetrov.

Doneck, ktorý leží asi 20 kilometrov od frontovej línie súčasnej vojny ruských inváznych armád proti Ukrajine, je pod kontrolou proruských separatistov zodpovedajúcich sa Moskve od roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet