Na hlavný obsah

Návštevníkov Osvienčimu vlani pribudlo. Najviac prišlo Poliakov, Slováci boli v prvej desiatke

Ide o pomalý návrat k hodnotám spred pandémie.

Návštevníkov Osvienčimu vlani pribudlo. Najviac prišlo Poliakov, Slováci boli v prvej desiatke
Brána v koncentračnom tábore Auschwitz v meste Osvienčim.

Múzeum v bývalom nemeckom koncentračnom a vyhladzovacom tábore v meste Osvienčim vlani navštívilo viac ako 1,67 milióna ľudí. Predstavuje to o dve pätiny viac návštevníkov ako v predchádzajúcom roku. Znamená to pozvoľný návrat do stavu pred pandémiou, uviedlo v stredu (3. 1.) múzeum v tlačovej správe.

Najväčšiu skupinu v roku 2023 tvorili návštevníci z Poľska, nasledovaní návštevníkmi z Británie, Česka, Nemecka, Španielska, USA, Talianska, Francúzska, Slovenska a Holandska, uviedlo múzeum. Dodalo, že momentálne v bývalom tábore pôsobí 324 sprievodcov schopných podať výklad v dvoch desiatkach jazykov.

„Spomienka na tragické udalosti v Osvienčime predstavuje nielen základ ochrany sveta pred deštruktívnym vplyvom všetkých ideológií nenávisti a predsudkov, ale tiež vytvára našu morálnu zodpovednosť,“ uviedol riaditeľ múzea Piotr Cywiński.

„Prejsť sa autentickým priestorom bývalého tábora znamená nielen získať konkrétne poznatky o faktoch či dátach, ale tiež hlboký osobný zážitok, ktorý vedie k úvahám o vlastných etických postojoch,“ dodal.

Múzeum prostredníctvom aplikácie Auschwitz in Front of Your Eyes umožňuje na internete návštevníkom z celého sveta dvojhodinovú prehliadku bývalého tábora.

Osvienčim, ktorá za vojny bola pripojená k nacistickému Nemecku, sa po nemecky nazýva Auschwitz a Poliaci tento nemecký názov používajú pre označenie bývalého koncentračného tábora Osvienčim a vyhladzovacieho tábora v Osvienčime-Březinke.

V roku 2019, pred pandémiou COVID-19, navštívilo múzeum viac ako 2,32 milióna ľudí z celého sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet