Na hlavný obsah

Pakistan zaútočil na ciele v Iráne. Hlásia sedem obetí, z toho štyri deti

Irán žiada vysvetlenie.

Pakistan zaútočil na ciele v Iráne. Hlásia sedem obetí, z toho štyri deti
Budova pakistanského ministerstva zahraničných vecí. Foto: TASR/AP

Pakistan zaútočil v noci na štvrtok (18. 1.) na ciele v iránskej provincii Sistan a Balúčsko na hraniciach oboch krajín. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Pri jednom z výbuchov zomreli tri ženy a štyri deti.

Irán predtým v týždni podnikol vzdušné údery na území Pakistanu, čo Islamabad tvrdo kritizoval a varoval pred vážnymi následkami. Pakistanský premiér Anvar Hakk Kakar v súvislosti s útokmi skráti návštevu Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose, oznámilo pakistanské ministerstvo zahraničia.

Zdroj z pakistanských spravodajských služieb AFP oznámil, že sa útok zameral na balúčske povstalecké skupiny v oblasti na juhovýchode Iránu. Reuters s odvolaním sa na pakistanský spravodajský zdroj zase píše, že pri údere hranicu oboch krajín prekročili pakistanské lietadlá.

Pakistanské ministerstvo zahraničia útok potvrdilo a zdôvodnilo ho národnou bezpečnosťou. Islamábád tvrdí, že pri úderoch zomreli viacerí teroristi. Teherán zatiaľ informuje len o úmrtí civilistov, z ktorých ani jeden podľa neho nemal iránske občianstvo.

„Rozhodol sa skrátiť svoju návštevu s ohľadom na súčasný vývoj,“ uviedla na tlačovej konferencii hovorkyňa pakistanského ministerstva zahraničia k predčasnému odletu predsedu vlády zo švajčiarskeho Davosu.

Irán žiada vysvetlenie

Irán žiada od Pakistanu ohľadom útokov okamžité vysvetlenie, povedal agentúre Tasním nemenovaný iránsky predstaviteľ. Teherán si predvolal pakistanského chargé d’affaires, uviedla tlačová agentúra YJC, ktorá je napojená na iránsku štátnu televíziu. Pakistan v stredu odvolal svojho veľvyslanca z Teheránu v súvislosti s utorkovými vzdušnými údermi Iránu.

Irán v týždni útočil na územie Pakistanu na dve základne balúčskej militantnej skupiny Džajš al-Adl. Podľa Islamabádu prišli o život dve deti, tri dievčatá utrpeli zranenia.

Militantná sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti) bola založená v roku 2012 a v poslednom čase stupňuje cezhraničné útoky proti iránskym bezpečnostným silám, a to vrátane bombových útokov a únosov. Džajš al-Adl tvrdí, že sa usiluje o širšie práva a lepšie životné podmienky pre menšinu Balúčovcov v prevažne šiitskom Iráne.

Teherán proti ozbrojencom v pohraničí dlhodobo bojuje, ale úder pomocou rakiet a dronov oznažil za bezprecedentný. Irán v posledných dňoch útočil tiež na ciele v Sýrii a Iraku, ktorý sa kvôli tomu obrátil na OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet