Na hlavný obsah

Pamiatkari prepúšťajú, ohroziť to môže kultúrne dedičstvo. Ministerstvo kultúry hľadá riešenie

V susednom Česku majú desaťkrát viac pracovníkov ako u nás.

Pamiatkari prepúšťajú, ohroziť to môže kultúrne dedičstvo. Ministerstvo kultúry hľadá riešenie
Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V Pamiatkovom úrade SR hrozí prepúšťanie, upozorňuje na to tamojšia odborová organizácia. Ak sa tento krok naplní, bude podľa organizácie otázne, či bez dostatočného množstva odborníkov bude možné ochrániť naše kultúrne dedičstvo. Ministerstvo kultúry tvrdí, že hľadá možnosti riešenia situácie.

Vláda urobí potrebné kroky na to, aby dosiahla efektívnu prácu orgánov pamiatkovej ochrany. To sľuboval vládny kabinet vo svojom programovom vyhlásení. Aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) na sociálnych sieťach naznačovala, že obnova kultúrnych pamiatok či zachovanie kultúrneho dedičstva pokladá za dôležité.

Pamiatkový úrad pritom už podľa svojej odborovej organizácie musel začať prepúšťať zamestnancov. „Ďalšie výpovede sa chystajú, pričom sa hovorí o viac ako 40 ľuďoch,“ informovali odbory vo vyhlásení. Ako dôvod prepúšťania uviedli nedostatočné finančné krytie mzdových nákladov na rok 2024. O plánovanom prepúšťaní sa odborová organizácia dozvedela od vedenia.

V Pamiatkovom úrade hrozí prepúšťanie, detaily zisťovala v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Anna Lačoková:

Prepúšťanie na Pamiatkovom úrade SR – Rádiožurnál (24. 1. 2024)

Rezort kultúry sa zatiaľ konkrétne nevyjadril. „S Pamiatkovým úradom SR o predmetnej záležitosti rokujeme, aby sme našli riešenie,“ tlmočil stanovisko hovorca rezortu Pavol Čorba. Podľa vyhlásenia rezortu je príliš skoro na vyjadrenie sa k situácii.

Starostlivosť o pamiatky na Slovensku podľa Martina Liptáka zo združenia Čierne diery už teraz bojuje s podvýživou.

„Vyhodenie ďalších desiatok ľudí by ohrozilo vyhlasovanie ďalších pamiatok aj dohliadanie na ich obnovu. Obávame sa tiež, že súčasná vláda chce ísť tzv. maďarskou cestou. Odbornosť a doterajšia pamiatková tradícia by ustúpila kvázi národným záujmom, kedy jednotlivé pamiatkové hodnoty by boli obnovou skôr potláčané a ničené,“ dodal Lipták.

Odborári z pamiatkového úradu pripomínajú, že kým v Českej republike je dvetisíc odborových pracovníkov, na Slovensku len okolo 200. Tí majú na starosti viac ako 10-tisíc nehnuteľných a 15-tisíc hnuteľných národných kultúrnych pamiatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko