Na hlavný obsah

Počet civilných obetí ruských útokov na Ukrajine v decembri stúpol, zahynulo viac ako sto ľudí, píše OSN

Ďalších takmer 500 pri útokoch utrpelo zranenia.

Počet civilných obetí ruských útokov na Ukrajine v decembri stúpol, zahynulo viac ako sto ľudí, píše OSN
Ukrajinskí záchranári a vojaci nesú telo obyvateľa, ktorý zahynul pri masívnom ruskom leteckom útoku v Záporoží. Foto: TASR/AP

Intenzívne raketové a dronové útoky ruskej armády na Ukrajinu v uplynulých týždňoch prudko zvýšili počet mŕtvych a zranených civilistov. V decembri si vyžiadali viac ako 100 civilných obetí a ďalších takmer 500 ľudí utrpelo zranenia. Uviedla to v utorok (16. 1.) misia OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

Misia OSN na Ukrajine informovala, že minulý mesiac zaznamenala 26,5 percentný nárast obetí a zranených civilistov na Ukrajine. Vystúpil zo 468 v novembri na 592 v decembri. Dodala, že niektoré údaje ešte čakajú na overenie, no nárast bude pravdepodobne ešte vyšší.

„Počet civilných obetí (mŕtvych a zranených) v roku 2023 neustále klesal. Vlna útokov z konca decembra a začiatku januára však tento trend prerušila,“ povedala šéfka monitorovacej misie OSN Danielle Bellová.

Misia OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine uviedla, že overuje správy nedávnych intenzívnych dronových a raketových útokoch Ruska, ktoré zasiahli obytné oblasti na Ukrajine 29. decembra a pokračovali začiatkom januára – vyžiadali si 86 mŕtvych civilistov a ďalších 416 utrpelo zranenia.

Podľa misie OSN došlo k najväčšiemu počtu obetí a zranených počas útokov, ktoré sa odohrali 29. decembra a 2. januára v mrazivom počasí. Dodala, že ruské rakety 4. januára zasiahli mesto Pokrovsk a neďalekú obec Rivne na východe Ukrajiny, kde pochovali dve rodiny – šesť dospelých a päť detí. Niektoré telá sa stále nenašli, priblížila.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 už bolo na Ukrajine potvrdených viac ako 10 200 mŕtvych civilistov vrátane 575 detí, povedala minulý týždeň Edem Wosornuová z Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet